Veche biserică ortodoxă din anul 900 descoperită în cetatea Alba Iulia

1505

În urmă cu zece ani, în timpul realizării proiectelor de reabilitare ale cetății din Alba Iulia, a fost descoperită îngropată o biserică ortodoxă în zona din spatele catedralei catolice, în zona pieței centrale a cetății. Din păcate ea a fost îngropată, motivul fiind pentru conservare.

Ceea ce deosebit de important în această descoperire, datarea făcută de arheologi este pentru anul 900, iar dimensiunea realativ mare confirmă existența unei comunități creștine numeroase. Ca formă așezământul urmează planul bizantin „cruce greacă înscrisă”, cum este biserica domnească din Argeș sau biserica Sfântul Ilie a hanului Colței din București. Semnificația acestei descoperiri este deosebită, autohtoni creştini erau în stare să ridice în anul 900 o catedrală atât de mare.

Probabil existența bisericii a încetat când fost construită prima catedrală catolică pe la 1100, peste biserică suprapunându-se parțial cimitirul catedralei.

Semnificația descoperirii este că Apulum deopotrivă a fost cetate, târg dar şi centru creştin ortodoxismului. Lumea romană deja cunoscuse legalizarea creștinismului încă din secolul al IV-lea iar cercetători români precum istoricul Vasile Moga consideră cetatea Apulum ca primul oraș creștin al Transilvaniei.

În acest sens au fost descoperite aici morminte cu simboluri vechi creștine asemănătoare altor necropole din lumea romană din primele secole creștine, simboluri precum peştele, crucea, Bunul Păstor sau Copacul vieţii, de asemenea vase liturgice sau de păstrat mir sau agheasmă.

De altfel scrieri ale cronicarilor bizantini, Zonaras de exemplu, confirmă că în secolele IX-X existența voievodatului de Bălgrad/ Apulum unde exista o episcopie ortodoxă. Voievodul Iuliu cel Bătrân a fost creștinat la Constantinopol și a primit de la împăratul bizantin Constantin VII Porfirogenetul numirea de patriciu. Episcop de Apulum a fost uns episcopul Ierotei.

Biserica ortodoxă descoperită continuă ruinele de sub altarul catedralei catolice unde a fost confirmată de asemenea o basilică de secol VII-VIII.

Mai târziu, în 1234 Papa era înştiinţat că românii încă aveau preoți ortodocși și participau la slujbe bizantine iar unii unguri şi germani treceau la ei.

Mitropolia ortodoxă se va reînființa în cetatea Albei abia în 1571, până atunci bisericile și ierarhia ortodoxă funcționând în afara cetății, la Râmeţ, Geoagiul de Sus sau Lancrăm.

Sursa: avereabisericii.ro


Articole postate de același autor
110

Mergând spre Înviere: ziua a V-a

Pas cu pas ne apropiem de cele mai triste clipe din istoria omenirii, când creatura s-a îndepărtat prea mult de Creator, când omul s-a abătut de la calea firească spre care a fost chemat. De dragul omului – cel rătăcit, pierdut, decăzut… chiar mort duhovnicește – a venit Hristos. A acceptat până și judecata și […]