Patriarhul Daniel: Și astăzi sunt unii care gândesc ca Iuda Iscarioteanul

3496

Patriarhul României a vorbit credincioșilor, în Duminica Floriilor, despre momentul în care Maria, sora lui Lazăr, a turnat mirul de mare preț pe picioarele Mântuitorului, reprezentând o prefigurare a darurilor de mare preț, în semn de mulțumire, pe care credincioșii i le aduc lui Dumnezeu. Acest gest a stârnit o reacție surprinzătoare din partea lui Iuda Iscarioteanul, care a întrebat: "De ce s-a cheltuit acest mir de mare preț pentru a unge picioarele cu el? Mai bine era să fie dat săracilor ca milostenie".

"Și astăzi sunt unii care gândesc ca Iuda Iscarioteanul, crezând că, dacă în Biserică se fac picturi frumoase, se aduc în dar veșminte frumoase, se înalță biserici mari, acestea ar contraveni grijii Bisericii pentru săraci. Mântuitorul ne învață că trebuie să facem și una, și cealaltă", a spus Patriarhul României:

„Nardul sau mirul de mare preț pe care Maria, sora lui Lazăr, îl revarsă peste picioarele Mântuitorului, ștergând apoi cu părul capului ei picioarele Lui, după cum am spus, era de mare preț și, fără ca ea să-și dea seama, prin acest gest a prevestit îngroparea lui, pentru că morții erau unși cu mirodenii, cu aromate, cu miruri de mare preț atunci când erau puși în mormânt după tradiția iudaică. În mod surprinzător, însă, acest gest a trezit o atitudine foarte neașteptată din partea lui Iuda Iscarioteanul, care era casierul, cel ce ținea punga cu bani pentru călătoriile Mântuitorului și ale Apostolilor, atunci când erau în misiune.

El a zis: "De ce s-a cheltuit acest mir de mare preț pentru a unge picioarele cu el? Mai bine era să fie dat săracilor ca milostenie". Iar Sfântul Ioan Evanghelistul, care l-a cunoscut pe Iuda Iscarioteanul că era lacom de bani și viclean, a zis : "Cuvintele acestea le-a zis Iuda Iscarioteanul nu pentru că avea el grijă de săraci, ci pentru că era fur, adică hoț și lua din banii care erau puși în pungă". Dar Mântuitorul Iisus Hristos a răspuns: "Las-o pe această femeie, pentru că gestul ei l-a făcut pentru îngroparea Mea, ca o prevestire a morții Mântuitorului Iisus Hristos".

Vedem aici cum Mântuitorul Iisus Hristos nu intră în logica lui Iuda Iscarioteanul, ci continuă zicând: "Pe săraci îi aveți pururi cu voi, dar pe Mine nu mă aveți tot timpul". Prin aceasta Mântuitorul Iisus Hristos nu opune cinstirea adusă Lui prin lucruri de mare preț grijii pentru săraci.

Și astăzi sunt unii care gândesc ca Iuda Iscarioteanul, crezând că, dacă în Biserică se fac picturi frumoase, se aduc în dar veșminte frumoase, se înalță biserici mari, acestea toate ar contraveni grijii Bisericii pentru săraci. Mântuitorul ne învață că trebuie să facem și una, și cealaltă. Să aducem cinstire și mulțumire lui Dumnezeu pentru darurile primite de la El, și mai ales pentru darul vieții, paralel cu lucrarea de îngrijire, de ajutorare a săracilor”, a spus Patriarhul Daniel.

Sursa: activenews.ro


Articole Asemănătoare
7399

Cred Doamne!…Cred!

Era un călugăr eremit, slab de înger. Iar diavolul îl învăţa bătându-şi joc de el, ca Sfintele Daruri sunt doar pâine şi vin. Într-o duminică dimineaţa, când se pregătea după rânduiala schitului, să meargă în biserică pentru sfânta Liturghie diavolul i-a zis: – De ce vrei să te duci? Dacă e doar pâine simplă, mai […]

Articole postate de același autor
2209

Tradiţii şi obiceiuri de Sfântul Andrei- între mit și realitate

Miercuri, 13 decembrie, când este sărbătorit Sfântul Apostol Andrei, cel Întâi Chemat, Biserica “Întâmpinarea Domnului” a Universităţii de Stat va găzdui  o întâlnire de suflet cu genericul „Tradiţii şi obiceiuri de Sfântul Andrei- între mit și realitate”.   La această întâlnire sunt invitați dl Ion Vicol, autorul romanului creștin ”Noaptea Sfântului Andrei”, care va prezenta romanul său și […]