În cea de-a doua Duminică a Postului Mare – a Sfântului Ierarh Grigorie Palama Prea Sfințitul NICODIM, Episcop de Edineț și Briceni, a slujit la Catedrala ”Sf. Nicolae” din Orhei

1524

Duminica a doua a Sfîntului și Marelui Post se numește și Duminica Sfîntului Grigorie Palama, încă din anul 1368, cînd a fost canonizat Sfîntul Ierarh. A fost unul din cei mai mari teologi ai Bisericii Ortodoxe. El învăța pe toți adevărul că sfinții mult-rugători și smeriți, cînd Dumnezeu voiește, pot vedea încă din viața aceasta pămîntească slava sau lumina Împărăției cerurilor, care este lumina necreată și veșnică. Această lumină s-a arătat Sfinților Apostoli Petru, Iacov și Ioan la Schimbarea la Față a Mîntuitorului nostru Iisus Hristos pe Muntele Tabor (Matei 17, 1-9; Marcu 9, 1-9; Luca 9, 27-36), ea fiind harul Preasfintei Treimi împărtășit îngerilor și sfinților, ca lumină, pace și bucurie.

Învățătura Sfîntului Grigorie Palama bazată pe Sfînta Scriptură, pe scrierile și experiența Sfinților Bisericii este o notă specifică Ortodoxiei, apărată puternic de curentul isihast din secolul al XIV-lea împotriva teologiei raționaliste și reducționiste scolastice.

În cea de-a doua Duminică a Sfântului și Marelui Post, Prea Sfințitul Nicodim, Episcop de Edineț și Briceni a slujit Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie a Sfântului Vasile cel Mare în Catedrala ”Sf. Nicolae” din Orhei.

Sursa: eparhia-edinet.md

 


Articole postate de același autor
2182

Un medic și un preot își dau mâna pentru a oferi servicii gratuite de sănătate pentru femei

Părintele Paroh Florin Danu, de la Parohia Lada, județul Teleorman, a anunțat de 1 Martie o nouă serie de ecografii gratuite pentru femei. Proiectul de prevenție în sănătate este posibil prin partenerul parohiei, Clinica dr. Negoiță din București. „Câtă iubire și putere poate susține o inimă de femeie, doar puțini ochi pot vedea cu adevărat. […]