Să ajutăm la mântuirea altora, împingând la povara lor şi rugându-ne pentru ei

3397

Cum putem ajuta noi, călugării, la mântuirea credincioşilor şi a oamenilor în general?

Îi ajutăm prin rugăciune, prin cuvânt şi exemplu personal. Scopul pentru care faci o faptă bună, pentru care te rogi, acela contează la Dumnezeu pentru mântuirea noastră şi a celor din jurul nostru.

Eu, odată, stăteam pe cerdacul chiliei mele de la Cozancea. În faţa noastră, se ridica un deal peste care trecea un drum de câmp.

Într-o zi treceau pe drum mai multe care încărcate, între care era şi un om care era un om sărac, cu un car încărcat, cu doi bouşori. La un dâmb nu puteau bouşorii să se ridice, iar omul îi bătea şi îi îndemna. Săracii bouşori au căzut în genunchi, iar eu fiind în cerdac m-am aşezat în genunchi şi cât puteam împingeam de cerdac şi ziceam: „Hai, mă bouşori, sculaţi-vă! Hai cu «Dumnezeu ajută!»”. Aşa strigând, numai ce văd că juncanii se scoală şi pleacă, iar eu bucuros am zis: „Slavă, ţie, Doamne!

Cam aşa ar trebui să ajutăm la mântuirea altora, împingând la povara lor şi rugându-ne pentru ei.

Extras din Părintele Paisie duhovnicul, Editura Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei, Iaşi, 1993, p. 29-30


Articole Asemănătoare
3730

Dacă vrei să faci pe smeritul, fără îndoială că nu eşti smerit

Sfinţii nu aveau o smerenie ostentativă, aşa cum fac unii dintre noi şi mai ales dintre călugări, care tot timpul se prezintă ca păcătoşi, că sunt păcătos, că sunt nevrednic. Nu în sensul acesta. Au avut în conştiinţa lor gândul că ei sunt datori lui Dumnezeu. Nu au avut niciodată gândul că Dumnezeu le este […]

Articole postate de același autor
4185

Personajele lui Dostoievski, modele pentru omul creştin de astăzi

„Arta este o necesitate umană primară, ca pâinea şi apa. Nevoia de frumos, ca şi creaţia care o întruchipează, este inseparabilă de om, iar fără ea omul poate că n-ar dori să traiască pe pământ.” (Dostoievski) F.M. Dostoievski este, siguranţă, cea mai importantă personalitate a literaturii ruse din a doua jumătate a secolului al XlX-lea. […]