Spectacol creștin ”Departe de casă, aproape de Dumnezeu” în nordul Italiei

2155

Cu binecuvântarea ÎPS Mitropolit Vladimir și cu acceptul episcopului locului PS Antonie de Bogorodsk, în perioada 29 aprilie-1 mai 2017 a fost prezentat un Spectatcol creștin în mai multe orașe din nordul Italiei (Bologna, Parma, Padova, Trevizo, Milano, Ferrara și Rovereto). Spectacolul a avut genericul ”Departe de casă, aproape de Dumnezeu” și a fost consacrat Învierii Domnului și Duminicii Femeilor Mironosițe.

Au evoluat: Grupul coral ”Gnosis”, conducător Sergiu Crudu, care a venit cu un buchet de cântări duhovnicești; Monica Pîrlici, câștigătoarea concursului național ”Moldova are talent”, ediția 2013, recitând secvențe din poezii creștine semnate de autori binecunoscuți ca D. Turcea, Gr. Vieru, I. Druță, A. Mateevici ș.a.; și preotul Octavian Moșin, care a moderat evenimentul și a venit cu meditații pascale de la suflet la suflet.

Spectacolul s-a desfășurat în comunitățile ortodoxe păstorite de slujitorii noștri, iar sute de creștini dreptmăritori, originari din Republica Moldova, care se află în Italia au participat la acest eveniment. Toți au fost cuprinși de emoții aparte, împărtășind că atât cântările, cât și cuvintele rostite i-au răscolit până în cele mai adânci ale sufletului. Creștinii și slujitorii noștri stabiliți în această țară sunt doriți de comunicare, iar acest spectacol i-a readus sufletește pe meleagurile noastre, amintindu-și de casă, de părinți și de cei dragi.

Acest plerinaj al tinerilor a demerat în parohia ortodoxă din or. Bologna, preot Trifon Bulat, care ne-a vorbit despre specificul vieții spirituale în această urbă și despre comunitatea ortodoxă pe care a închegat-o acum 5 ani. Părintele muncește ca toată lumea plecată de acasă pentru a-și întreține familia, iar în zilele de duminică și de sărbători se roagă cu și pentru credincioșii care sunt în preajmă. A fost vizitat orașul și principalele sfințenii.

Apoi, tinerii în frunte cu părintele Octavian s-au deplasat în or. Parma, fiind întâmpinați de credincioșii și parohul bisericii pr. Dumitru Doleanschii. Cu toții s-au rugat în cadrul Privegherii, după care a urmat spectacolul. Părintele Dumitru a povestit din istoria parohiei, pe care o conduce mai bine de un deceniu, iar oaspeții au avut posibilitatea să comunice cu credincioșii noștri stabiliți în acest oraș.

Prin ce a impresionat această parohie: spirit organizatoric și mobilizarea credincioșilor în diverse activități culturale și de asistență socială. Și dacă la strană participă zeci de cântăreți, în altar numeroși tineri și bărbați îl ajută pe părintele. S-a simțit că este o parohie vie și plină de tineri.

Duminica Mironosițelor a început cu Sf. Liturghie la biserica ”Nașterea Maicii Domnului” din Padova, preot-paroh Vasile Șestovschi. Biserica a fost neîncăpătoare pentru credincioșii veniți după hrană sufletească. Numeroși creștini, în special copii, au primit Taina Împărtășaniei, iar după slujbă părintele Vasile a rostit un cuvânt de învățătură despre femeile mironosițe și a tansmis un emoționant mesaj de felicitare tuturor femeilor prezente la slujbă. A urmat concertul propriu-zis la care au participat peste două sute de creștini, participând și corul de copii al parohiei.

La Trevizo s-a ajuns în amiaza zilei de duminică, unde se desfășura un concert de amploare consacrat femeilor creștine. În acest oraș se ostenește în calitate de slujitor părintele Ioan Ciobanu, care a întâmpinat oaspeții cu multă cădură. După spectacol au avut loc discuții cu oficialități ale orașului și cu credincioșii veniți la sărbătoare. În cadrul evenimentului a fost organizată și o expoziție cu diverse lucrări în stil național.

Luni, 1 mai, au fost vizitate alte trei parohii. În dimineața zilei s-a mers în or. Ferrara, în care de câțiva ani slujește părintele Oleg Văscăuțanu. Părintele a împărtășit emoțiile trăite, menționând printre altele: ”Nu pot fi  măsurate și răsplătite în kilograme, kilometri sau în bani emoțiile pe care le-am trăit împreună în cadrul acestui spectacol... ne-ați făcut o sărbătoare de neuitat și ați lăsat o părticică din voi în sufletele noastre”.

S-a mers în orașul Milano în care sunt numeroși creștini ortodocși. La spectacolul din acest oraș au venit credincioși din mai multe parohii din zonă, după care au urmat convorbiri de suflet și o excursie prin bisericile și la locurile istorice din oraș.

În seara zilei s-a ajuns în parohia noastră din or. Rovereto, preot-paroh Ioan Grebănosu, care a întâmpinat tinerii și slujitorii cu pâine și sare, iar după prezentarea spectacolului a primit alese felicitări prilejuite de serbarea zilei de naștere. Corul parohiei a îndulcit inimile cu câteva cântări liturgice, apoi a fost organizată o agapă creștină.

Totodată, în aceste în aceste zile a fost vizitată parohia ”Sf. Treime” din or. Novelaro, preot-paroh Ghenadie Popadiuc.

Fiecare parohie, cu binecuvântarea Mitropolitului Vladimir, s-a învredncicit de o Diplomă de recunoștință pentru implicare activă în promovarea valorilor creștin-ortodoxe în rândul tinerilor.

Călătoria tinerilor interpreți s-a încheiat cu vizitarea orașului Veneția și cu cântarea ”La mulți ani!” pentru toată lumea de bună credință din această țară.

Direcția mitropolitană aduce sincere mulțumiri părintelui Vasile Șestovschi și celorlalți preoți, în parohiile cărora s-a organizat acest spectacol, pentru buna desfășurare a evenimentului.

A realizat pr. Octavian Moșin

 


Articole postate de același autor
3036

Preotul Constantin Stadnițchi – martirizat în timpul persecuțiilor sovietice

Preotul Constantin Stadnițchi s-a născut la 23 mai 1886[1]. În perioada anilor 1899-1903 a urmat studiile la Școala spirituală din Chișinău[2]. După absolvirea studiilor, a fost numit cântăreț la Biserica “Sf. Nicolae” din Frăsinești, jud. Lăpușna, iar în anul 1905, a fost transferat la Biserica “Pogorârea Sf. Duh” din Seliștea, același județ[3]. După zece ani […]