Rolul Postului în formarea noastră duhovnicească

3635

Postul este miezul vieții noastre duhovnicești, fiind prima și cea mai veche poruncă dată de Dumnezeu oamenilor. Această mare taină își are începuturile încă de la crearea acestei lumi prin glasul lui Dumnezeu care le-a poruncit primilor oameni aflați în Rai ,,Din pomul cunoașterii binelui și răului să nu mâncați".

Postul şi rugăciunea sunt aripile noastre duhovnicești care să ne ajută să zburăm sus la poarta acelui Rai din care inițial am fost izgoniți, iar milostenia să ni le deschidă, să ajungem cu toții la acea stare de desăvârșire cum ne poruncește Hristos: ,, Fiți desăvârșiți, precum Tatăl vostru cel din ceruri desăvârșit este,, În zilele noastre este foarte greu pentru un om să ducă o viață duhovnicească, demnă de un creștin adevărat, cu toate elementele indispensabile acesteia: Postul, rugăciunea și milostenia, dar nu este imposibil precum însăși Hristos spune: ,, Cea mai puternică armă pe care v-am dat-o este voința,,

Mai întâi de toate trebuie menționat faptul că postul este abținerea de la orice lucru rău. Prin urmare nu poate un om care-și urăște sora ori fratele pe care îi vede zilnic, să-l iubească pe Dumnezeu pe care nu l-a văzut niciodată. Și sfinții au păcătuit, dar aceștia au dat dovadă de pocăință desăvârșită.

Un exemplu elocvent în acest sens este Sfânta Maria Egipteanca, care după mulți ani trăiți în desfrâu, prin pocăință sinceră, după 44 de ani petrecuți în pustie, hrănindu-se doar cu plante din pustietate a reușit totuși să se pocăiască și a ajuns la cel mai înalt grad de sfințenie,  acum stând în fața prestolului Ceresc rugându-se pururea pentru noi toți, dar mai ales pentru cei care trăiesc în păcat.

Un alt exemplu este apostolul Pavel, care înainte de apostolie, se numea Saul, dintr-un aprig urmăritor al creştinilor a devenit cel mai mare misionar al Bisericii din toate timpurile. Sfântul Apostol Pavel a fost un prigonitor al Bisericii care însă prin convertire şi pocăinţă devine cel mai mare misionar al Bisericii din toate timpurile. Sfântul Apostol Pavel a scris numeroase epistole care sunt considerate adevărate perle duhovnicești, dar și un pilon important în studierea teologiei universale și contemporane.

Postul Sfinților apostoli este considerat o perioadă a cugetărilor și reflecțiilor duhovnicești. Trebuie să înţelegem că postul este cea mai bună oportunitate pentru a ne îndrepta viața, pentru a ne apropia mai mult de Creator, prin faptele noastre cele bune, prin trăirea noastră duhovnicească. Postul trebuie să fie după putere, de dragul lui Hristos. Pentru transformarea de către Duhul sfânt al naturi noastre vechi în una nouă.

                                                                                    Dorin Hadârcă


Articole postate de același autor
1057

Coronavirus: abordări medicale și duhovnicești

Ne confruntăm cu un context epidemiologic sensibil, determinat de răspândirea rapidă a coronavirusului, de situația creată în Italia, dar și de apariția primelor cazuri confirmate în Republica Moldova.  În acest context, vă invităm la o discuție cu genericul: “Coronavirus: abordări medicale și duhovnicești” care va avea loc în cadrul serilor duhovnicești organizate de Biserica “Întâmpinarea […]