Parcă trăim Alice în Țara Minunilor!
Atâtea bucurii în comentarii, de felul: ,,S-o terminat business-ul preoților!”.
Parcă preotul până acum cumpăra mortul cu 500 de lei și îl vindea cu 600.
O cumpărat mireasă mai ieftină și o vinde la mire mai scumpă. De la al treilea copil botezul e mai scump.
Lumea aducea colacul la biserică și preotul a doua zi l-o vândut la magazin.
S-o supărat preotul că nu are înmormântări, botezuri și cununii și o făcut apel în parohie cumva să rezolve autoritățile întrebarea asta.
Preotul își face datoria când este solicitat, indiferent că este deschisă biserica sau închisă. Preotul răspunde la telefon când doarme, când mănâncă sau când are probleme în familie. Un fel de jurnalism. Ai emisiune în fața lui Dumnezeu și a oamenilor la ,,Televizorul duhovnicesc”(după cum zicea sf. Paisie Aghioritul).
Nu te întreabă oamenii dacă cineva te numește businessman sau este vreun smintit care-i supărat pe biserică. Trebuie să ajuți, așa cum un medic nu te întreabă care a fost cauza că ai fumat, iar acum iese fum din plămâni și nu poți respira. El îți dă tratamentul și tu îl urmezi, dacă vrei.
Asta tot este business?
Preoții sunt neascultători? Da! Ei nu ascultă bârfele, dar încearcă să le astupe. Ei nu ascultă cînd este amenințat să închidă biserica. Ei nu ascultă când i se spune să bea pastila dimineața înainte de slujbă, fiindcă este bolnav, iar împărtășania cere pregătire trupească și sufletească. Ei nu ascultă copiii proprii când îi roagă să stea mai mult cu ei acasă.
Alții scriu comentarii de felul: ,,Acum o să vedeți că de medic și spital aveți nevoie, nu de popa și biserică!” Parcă preotul până acum o împărțit Citramon și Mobilă cu medicul și ieri s-o sfădit, iar de mâine preotul nu mai merge la spital, iar medicul la biserică. Medicul merge la biserică, iar preotul la spital. Sunt două instituții gemene (pentru cei sănătoși mintal și intelectuali).
Dragi creștini, sau cei care veți deveni creștini! Biserica tot timpul a consolidat oamenii simpli, bogați, culți, mai puțin culți, iar în centrul acestora este Dumnezeu care dă ploaie peste cei buni și peste cei răi.
Faptul că preoții slujesc pe timp de epidemie nu este un moft comercial. Pur și simplu asta este experiența, istoria, credința, bucuria, nădejdea și dragostea preoților și a creștinilor.
Toți ne dorim să trăim sănătoși și mult. Dacă se respectă toate cerințele impuse în biserici, iar biserica a devenit mai flexibilă ca niciodată, lăsați să continue Liturghiile cu oamenii înăuntru sau afară! Unde nu reușește medicul cu bisturiul sau dezinfectatul, ajunge Dumnezeu cu mâna Sa. Asta confirmă experiența creștinismului!
Ne păzim de boală, de contact, stăm mai mult acasă, dar să nu ne păzim de Dumnezeu, fiindcă ,,El stă la ușa inimii și bate”. Să deschidem ușa în vreme de cumpănă, și poate virușii dispar odată cu necredința și neîncrederea, în locuri pustii și neumblate, unde nici ateistul declarat sau nedeclarat nu vrea să ajungă!
Părintele Sergiu Jelihovschi