Pe Dumnezeu trebuie, întâi de toate, să-L simți în fiecare clipă a vieții tale

26780

Un preot căsătorit spunea:

- Știți când îl simt pe Dumnezeu? Când stau cu soția mea la balcon, ne bem cafeaua și, pur și simplu, privim în depărtare spre o dumbravă și simțim iubirea. Atunci Îl simt pe Dumnezeu aproape de mine, fără cuvinte, simt prezența dumnezeiască!

Dumnezeu este peste tot, putem găsi sensul și scopul vieții în orice moment când Dumnezeu ne atinge. Dacă vom învăța să-I simțim atingerea, Dumnezeu o va face și atunci când ne vom apropia de Sfântul Potir.

Un om m-a întrebat:

- Părinte, mă împărtășesc de atâtea ori, de ce nu simt că devin Hristos, nu înțeleg acest lucru. Simt că mă împărtășesc cu pâine și vin și nimic altceva!

I-am răspuns:

- Dragul meu, nu este nici o baghetă magică pentru a-L simți pe Domnul în momentul când te apropii de ușile împărătești: trebuie, întâi de toate, să-L simți în fiecare clipă a vieții tale.

Și la o cafea cu soția, și când ești la volan, când îți hrănești copiii, când mergi la serviciu, când gătești, când te speli, când faci alt lucru. Când Îl vei simți pe Hristos și sensul vieții, atunci vei descoperi sensul în orice moment obișnuit, atunci Sfânta Împărtășanie va fi culmea, va fi desăvârșirea iubirii, începută în existența obișnuită.

Din păcate, noi suntem oamenii religioși numai o oră, până când se sfârșește Liturghia, o discuție anumită sau o lecție. Apoi mergem acasă, scoatem haina de sărbătoare, îmbrăcând-o pe cea obișnuită, dar, din nefericire, odată cu ea, îmbrăcăm și comportamentul obișnuit și nu păstrăm dragostea, senzația unui rost în relațiile cotidiene – acea taină a fericirii pe care Dumnezeu așteaptă să o vadă, nu pentru Sine, ci pentru noi; pe care copiii așteaptă să o vadă pe chipurile noastre, pentru că ei văd totul, știu cât suntem de sinceri:

- Tatăl meu, poate că e neîmbisericit, dar e un om mult mai sincer și mai sensibil. Mama îmi citește predici ziua întreagă, tata nici nu calcă pragul bisericii, dar îl iubesc mai mult pe el, pentru că e mai sincer, mai adevărat, mai onest!

E dezolant, dar copilul a simțit acest lucru.

Înaintea noastră se așterne calea pe care trebuie să o parcurgem: cei din afara Bisericii, trebuie să se apropie de ea, cei din Biserică – să intre cu adevărat în ea, pentru că nu suntem acolo.

Eu îmbrac sutana neagră, am și barbă, mă fac preot, dar sunt eu oare un preot așa cum vrea să mă vadă Dumnezeu? Aceasta am în vedere.

Arhimandritul Andrei (Konanas)
Traducere Cebanu Ecaterina
sursa pravoslavie.ru


Articole Asemănătoare
23740

Taina constă în a învăța să trăiești corect cu omul de alături

Un om a dobândit sensul și scopul vieții atunci când o persoană pe care o iubise și o respectase l-a dezamăgit foarte tare. S-a întâmplat ceva brusc și persoana respectivă la decepționat, ceva s-a prăbușit în sufletul său. Știți ce se întâmplase? Era idolul său. Idol. Omul și-a închipuit că celălalt reprezintă ceva, că este […]

Articole postate de același autor
3172

…Pașii mei îndreptează-i după cuvântul Tău! ASCO în pelerinaj la mănăstirea Curchi

În săptămâna dedicată tineretului ortodox, Asociația Studenților Creștin-Ortodocși din Moldova, împreună cu preotul Octavian Moșin, președintele ASCO, s-a deplasat până la mănăstirea Curchi, unde Arhim.Iov le-a oferit o gazduire plină de dragoste și căldură creștinească. Necesitatea de a găsi liniștea și împăcarea lăuntrică îi adună pe tineri împreună, pentru a petrece timpul util, pentru a […]