Liturghie în duminica a XIX-a după Rusalii la Catedrala Episcopală din Ungheni

980

7 octombrie 2018. În duminica a XIX-a după Rusalii, PS PETRU, Episcop de Ungheni și Nisporeni, a oficiat Sfînta și Dumnezeiasca Liturghie în Catedrala Episcopală ,,Sf. Bnc. Knz. Alexandru Nevski” din municipiul Ungheni.

Alături de Preasfinția Sa, au coliturghisit soborul de preoți și diaconi slujitori ai Catedralei și creştinii veniţi la rugăciune.

După citirea pericopei evanghelice Preasfinţia Sa, a rostit un cuvînt de învăţătură explicînd ideia evanghelică de astăzi: „Într-o dimineață de vară, Domnul Iisus Hristos se duse lângă lacul Ghenisaretului, căruia i se mai zicea și Marea Galileii. Acolo a văzut doua corăbii din care pescarii coborâseră și tocmai își dregeau mrejele. Ei toată noaptea se trudiseră, dar nu pescuiseră nimic. Deodată Domnul Hristos se urcă în corabia lui Simon Petru și-L ruga s-o departeze puțin de la uscat. După ce sătură mulțimile cu sfintele Lui învățături, vorbindu-le din corabie, îi zise apoi lui Simon să meargă cu corabia mai în larg și să lase mrejele în apă la pescuit. 

Învățătorule, răspunse Simon, toată noaptea ne-am trudit și n-am prins nimic, dar după cuvântul Tău voi arunca mrejele în apă. Dar abia le aruncă și mulțime de pești se prinse în mreje, încât acestea stau să se rupă. Simon a făcut atunci semn tovarășilor săi din cealaltă corabie ca să vină să le ajute. Pescuirea a fost atât de bogată încât amândouă corabiile erau gata să se scufunde.
Văzând minunea aceasta, pe ucenici i-a cuprins o mare frică, iar Petru căzând în genunchi la picioarele lui Iisus i-a zis: “Du-te de la Mine, Doamne, că sunt om păcătos!” Spaimă mare îl cuprinsese pe el ca și pe toți ceilalți de pescuitul atâtor pești. Domnul Iisus a zis, însa, către Petru: “Nu-ți fie frică, de acum vei fi pescar de oameni.” Trăgând ei corăbiile la uscat, au lăsat totul și-au mers după El. Iisus a venit să ne arate pe Tatăl ceresc, pe Dumnezeu, dar a trebuit să procedeze așa de minunat încât să-l facă pe om să înțeleagă fără să-și piardă mintea sau lumina ochilor și fără să se ardă de puterea focului dumnezeirii Sale, fiindcă nimeni n-a putut vreodată și nici nu va putea să-L vadă pe Dumnezeu în toată măreția și puterea dumnezeirii Sale. Este cu neputință aceasta, de aceea s-a înspăimântat Petru când a văzut o asemenea minune ca, de altfel, și atunci pe Tabor când s-a înfricoșat de puterea luminii ce izvora din trupul lui Iisus, căzând împreună cu Iacob și Ioan cu feț
ele la pământ, neputând suferi acea lumină orbitoare. 

După rugăciunea Tatăl nostru, creştinii care s-au mărturisit şi au primit dezlegare de la duhovnic au fost împărtăşiţi cu Sfintele şi Dumnezeieştile Taine.

Sursa: www.episcopia-ungheni.md


Articole Asemănătoare
1621

Liturghie praznicală de Hramul Catedralei Episcopale din Ungheni

Luni, 12 septembrie 2016, Catedrala Episcopală din orașul Ungheni s-a îmbrăcat în straie de sărbătoare, pentru a-și sărbători ocrotitorul ceresc, pe Sfântul Binecredincios Mare Kneaz Alexandru Nevski. Serviciul divin a fost săvârșit de Chiriarhul Episcopiei de Ungheni şi Nisporeni, Preasfințitul PETRU, Episcop de Ungheni și Nisporeni înconjurat de un ales sobor de preoți şi diaconi, […]

Articole postate de același autor
1897

Sărbătoare la penitenciarul de la Rusca

 În Duminica Înfricoșatei Judecăți în biserica „Preacuviosului Serghe de laRadonej” din incinta Penitenciarului de la Rusca, raionul Hîncești, cu binecuvîntarea Preasfințitului PETRU, Episcop de Ungheni și Nisporeni, s-a săvîrșit Sfînta și Dumnezeiasca Liturghie, după care două deținute au primit Taina Sfîntului Botez pe care parohul bisericii Protoiereul Valeriu MOCRICIUC, le-a felicitat cu acestă zi importantă […]


Foto