Istoria este un permanent conflict între două cetăți, sau două comunități, răsărite din două origini: Cain și Abel. Întreaga umanitate și istoria ei sunt simbolizate de aceste două personaje biblice. Cain a fost întâiul născut al celor doi protopărinți și aparține cetății omenești, în timp ce Abel aparține cetății lui Dumnezeu.
Începând cu anul 2011, ziua de 18 iunie este consemnată Ziua Istoricului. Cu această ocazie am găsit de cuviință să includem părerea unor istorici în legătură cu esența istoriei prin prisma creștinismului.
Înainte de a încerca să memorăm mulțimea de date, fapte și evenimente istorice, ar fi bine să învățăm cum să le înțelegem în contextul vieții creștine și al Bisericii. Pe de o parte vedem mâna omului în istorie, iar pe de altă parte trebuie să vedem și mâna lui Dumnezeu. Este adevărat că omul face istoria, însă nu trebuie să uităm că el este sub două influențe nevăzute: a lui Dumnezeu, Creatorul lumii și diavolul, uzurpatorul ordinii din lume și dușmanul omului.
Fără o perspectivă teologică, istoria este fără noimă, fără sens și fără finalitate. O astfel de percepție și concepție îl face pe om să creadă că nu are să dea socoteală nimănui pentru faptele sale; îl face să creadă că poate să-și determine viitorul fără responsabilitatea judecății.
Sensul istoriei spune Părintele Stăniloae, ,,se va dezvălui abia prin revelația deplină a lui Iisus la a doua venire, de abia prin judecata ce o va rosti El asupra ei și de abia această judecată va arăta deplin importanța pe care o are istoria''.
(Nicolae Fuștei, dr. în istorie și teologie, cercetător științific și coordonator la Institutul de Istorie al AȘM).
***
Selectarea și gruparea evenimentelor și faptelor umane fără interpretare nu are valoare, pentru că nu ne-ar ajuta la înțelegerea istoriei. În general, interpretarea care se dă faptelor și evenimentelor în lucrările de istorie este parțială și ruptă de legătura omului cu Dumnezeu. Actualmente cei care cercetează istoria studiază și găsesc o serie de surse legate de istoria omenirii prin prisma izvoarelor creștine. Interpretarea de astăzi se face datorită moștenirii pe care au lăsat-o creștinii pe parcursul istoriei. Respectiv, pot spune că suntem nemijlocit legați de istoria creștinismului.
Cu certitudine, istoria nu ar fi existat fără creștinism. Ziua istoricului este o sărbătoare care nu poate fi comparată cu sărbătorile creștine, dar sperăm ca prin activitatea pe care o desfășurăm, prin acurateția și prin corectitudinea istoricilor să ajungem ca ziua istoricului să fie privită ca o sărbătoare semnificativă pentru societatea noastră.
( Ion Gumenîi, decanul Facultății de Istorie și Filosofie a USM).
***
Creștinismul a avut un impact decisiv în istorie și mai cu seamă în istoria europeană, ținînd cont că istoria europeană a avut o mare influență la nivel global. Din această perspectivă civilizația europeană și știința modernă s-a constituit în mare parte datorită creștinismului. La momentul apariției, creștinismul și știința erau mai curând aliați decât adversari, pentru că cea mai puternică prietenie este prietenia împotriva cuiva. Atât creștinismul, cît și știința aveau același adversar care erau științele oculte, practicile magice, superstițiile. Faptul că Biserica era interesată de progresele științifice care spulberau acest adversar demonstrează că creștinismul și știința mergeau mână la mână.
(Emil Dragnev,specialist în arta creștină medievală și în istoria Imperiului Roman).
Maria Cucută- Rujină pentru Altarul Credinței