Duminica Pogorârii Duhului Sfânt la Catedrala arhierească „Adormirea Maicii Domnului” din municipiul Soroca

514

În Duminica Pogorârii Duhului Sfânt (a Cincizecimii), Preasfințitul Ioan Episcop de Soroca, Vicar mitropolitan, a săvârșit Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie la Catedrala arhierească „Adormirea Maicii Domnului” din municipiul Soroca.

Conform rânduielilor tipiconale ale Bisericii, imediat după încheierea Sfintei Liturghii, a fost săvârșită Vecernia pentru a doua zi, numită și Vecernia „Plecării genunchilor”, fiind încununată cu citirea celor șapte rugăciuni, în care invocăm ajutorul Sfintei Treimi.

După săvârșirea serviciului divin, Preasfințitul Ioan, a adresat un cuvânt de învățătură enoriașilor prezenți la Sfânta Slujbă despre semnificația sărbătorii Cincizecimii, subliniind că „de aproape două milenii, Biserica trăiește sub adumbrirea Duhului Sfânt, fiindcă viața creștină foc este și arde până la incandescență în sufletele celor care Îl iubesc pe Domnul.

Rusaliile reprezintă actul de naștere al Bisericii, care arată vocația ei misionară, eshatologică și universală, dar și rostul ei soteriologic și anume acela de a fi mijloc de mântuire, dar și semn al bunăvoinței, iubirii și generozității dumnezeieşti.

Biserica îi cheamă astăzi pe toți fiii ei să facă din dobândirea Duhului Sfânt scopul suprem al vieții lor, prin trăirea într-o viață de smerenie, de iubire și de rugăciune față de vrăjmași, prin împărtășirea cu Sfintele Taine și prin rugăciune neîncetată.

Să-L rugăm pe Dumnezeu să ne dăruiască Duhul Său cel Sfânt care să pătrundă în adâncimea inimii noastre și să alunge de acolo întunericul care se așază prin prea multa noastră mândrie și nespusele ambiții care ne definesc viața”.

Sursa: ioanmosnegutu.info


Articole postate de același autor
374

PS Siluan a oficiat o slujbă de pomenire pentru Arhimandritul Augustin (Orbu)

Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Mitropolit Vladimir, luni, 15 mai 2023, PS Siluan, Episcopul Orheiului, însoțit de Prot. mitr. Anatolie Stefanov, Protopopul bisericilor din raionul Ialoveni, a înfăptuit o vizită la Biserica „Sf. Arh. Mihail și Gavriil” din satul Malcoci, al cărei preot paroh este Prot. Andrei Oistric. În cardul vizitei, cu prilejul împlinirii a 30 de […]