Comuniune liturgică în Duminica Ortodoxiei la Mănăstirea Curchi

1178

Astăzi 17 martie 2019 - În prima Duminică a Postului Mare, Duminica Ortodoxiei, Preasfinţitul Siluan, Episcop de Orhei, Vicar mitropolitan și Stareț al Sfintei Mănăstiri Curchi a oficiat Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie a Sfântului Ierarh Vasile cel Mare, prima din Sfântul şi Marele Post al Păresimilor.

Biserica cu hramul „Sf. Ierarh Nicolae” din cadrul complexului monastic Curchi a fost neîncăpătoare în Duminica Ortodoxiei, pentru numărul mare de credincioşi care au participat la Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie

În cuvântul de învățătură Preasfințitul Siluan a îndemnat credincioșii să apere credința ortodoxă și să cinstească sfintele icoanele atât prin închinăciune și sărutarea lor, cât și prin iubirea arătată semenilor.

Temeiul cinstirii icoanei este însuşi Întruparea Domnului nostru Iisus Hristos. El ne-a arătat că trebuie să cinstim Chipul Său pe care l-a luat făcându-se om, pentru că a lăsat chipul Său pe năframă, iar Sfântul Evanghelist Luca a fost cel care a zugrăvit şi chipul Maicii Domnului. Icoanele sunt ferestre către cer, sunt cele pe care le cinstim pentru că, privindu-le, ne umplem de fiori şi de credinţă şi ne putem ruga mai uşor Mântuitorului, Sfintei Treimi, Maicii Domnului şi Sfinţilor.

Icoana este mărturia arătării lui Dumnezeu în Chipul Său, Iisus Hristos  Cel întrupat. Fondul de aur al icoanei reprezintă lumina pe care Dumnezeu o revarsă în lume prin Fiul Său făcut om, iar sfinţii pictaţi în icoană sunt transfiguraţi de această lumină. Străbătând veşmintele şi înconjurând ca o aureolă chipurile sfinţilor, această lumină care pune în evidenţă chipul dumnezeiesc întipărit în ei. Icoana îl înfăţişează, astfel, pe omul curăţit, în firea restaurată, ajuns la asemănarea cu Dumnezeu.

Teologul Paul Evdokimov scria: „Dumnezeu S-a făcut om, pentru ca omul să-I contemple Faţa în orice faţă omenească. Rugăciunea desăvârşită caută prezenţa lui Hristos şi o recunoaşte în fiecare fiinţă umană. Unica imagine a lui Hristos este icoana, dar ele sunt nenumărate, ceea ce vrea să spună că orice faţă omenească este şi o icoană a lui Hristos.

În dorinţa de a se uni la această rugăciune comună, mulţime de credincioși, ascultând Dumnezeiasca Liturghie a Sf. Vasile cel Mare, s-au apropiat cu credință și cu dragoste de Potirul Domnului pentru a primi Sfânta Împărtăşanie.

Răspunsurile liturgice la Sfânta Liturghie au fost date de către corul Mănăstirii Curchi, condus de Dl Dumitru Buga.

sursa http://manastireacurchi.md


Articole postate de același autor
45016

“Minune a lui Dumnezeu! Așa ceva n-am văzut în treizeci de ani de meserie!!!“

Un preot din Sibiu mi-a povestit că s-a rănit cu o sapă la piept, rana atingând și mamelonul. Doctorii i-au spus că nu e nici o problemă, dar apoi rana s-a cronicizat, iar o jumătate de an mai târziu a fost diagnosticat cu cancer. Uluit și înfricoșat, preotul nu a acceptat diagnosticul, ci a mers […]