Primul lucru pe care trebuie să îl faceti este rugăciunea

5445
Părintele Ioan le spunea credinciosilor:

– Când vă sculati dis de dimineată, primul lucru pe care trebuie să îl faceti este rugăciunea. Căci, dacă amânati să vă rugati, o să tot găsiti altceva de făcut si până la urmă nu o să mai aveti timp pentru rugăciune. Cine începe ziua cu rugăciune, va petrece întreaga zi sub binecuvântare dumnezeiască.

Si, tot asa, când vine vremea să vă faceti canonul, nu mai căutati să faceti înainte altceva, gândindu-vă că aveti destul timp. Că, dacă vă pierdeti timpul cu alte lucruri, o să obositi si o să vă faceti canonul în grabă, fără luare aminte. Dati-i canonului importanta pe care o merită. Să stiti că important este nu numai să vă faceti canonul, important este si cum vi-l faceti. Si la asta contează mult grija pe care o aveti fată de canon.

Zis-a un bătrân: „De vei lucra lucrul mâinilor tale în chilia ta si va sosi ceasul rugăciunii tale, să nu zici: „Să sfârsesc aceste putine smicele de finic si asa mă voi scula”. Ci scoală-te la fiecare ceas si dă-i lui Dumnezeu datoria. Fiindcă de vreme ce câte putin te obisnuiesti să te lenevesti la rugăciune si la pravilă, sufletul tău se face pustiu de tot lucrul trupesc si duhovnicesc. Căci de dimineată se vede osârdia ta”. (4-413)

Din Patericul Mirenilor, Pilde pentru secolul XXI, Editat de Editura Egumeniţa. Galaţi. 2004

Articole Asemănătoare
9615

„Moşule, lasă ţigară, că te duci în fundul iadului!“

Vine unul la mine, nu se lăsa de un păcat, şi încă era om bătrân, şi-mi zice: – Părinte, ce să fac că nu mă pot lăsa de fumat? Dă-mi canon aspru, că nu mă pot lăsa… – Moşule, lasă ţigară, că te duci în fundul iadului! – Părinte, m-am obişnuit şi n-o pot lasă. […]

Articole postate de același autor
15728

Patru căi de a ne împăca cu noi, de a dobândi pacea inimii şi a sufletului

– Spune Sfântul Isaac Sirul: „Împacă-te, omule, cu sine-ţi, şi ai împăcat cerul cu pământul!”. Sunt patru principii sau căi de a ne împăca cu noi, adică de a dobândi pacea inimii şi a sufletului, şi anume: a) Să te mulţumeşti în viaţă cu foarte puţine dintre cele necesare vieţii; b) Să alegi locul cel […]