Actualitate

Nu căutaţi alte explicaţii, mergeţi la sursă. La mamă!

7709

Au urcat în autobuz. Mamă, până la 40 de ani. Fiica, 9-10. Ţine în mână nişte reviste. Mestecă gumă, şopteşte nişte cuvinte în engleză şi stă pe scaun în mod provocător, în vreme ce mai încolo o bătrână stă în picioare.

La un moment dat mama ei i-a spus ceva. S-a supărat, a bătut din picioare cu nervi şi la un moment dat a lovit-o în cap pe mama ei cu revistele pe care le ţinea în mână.

Cei din jur au dat din cap deranjaţi. Dar n-au zis nimic.

În piaţa Metaxa a coborât doamna cu…comoara ei. Însă pe uşa din spate a urcat altă femeie. Avea şi ea o fată care nu părea mai mare de 10 ani. Decent şi simplu îmbrăcată, ţinea în mână un pachet care aparţinea la sigur mamei sale. S-au aşezat amândouă. La un moment dat mama i-a spus ceva fiice sale. Şi de acolo de unde şedeam am auzit, desigur, fără să vreau răspunsul.

– Cum crezi tu, mamă. Nu te nelinişti deloc.

Am simţit o uşurare.

Deoadată, în staţia Sfinţii Mărturisitori, în autobuz a urcat o mamă cu un copil mic în braţe. Fără a trage din timp, fetiţa s-a ridicat şi i-a oferit cu politeţe locul. Când doamna i-a spus „mulţumesc”, faţa ei de copil a roşit. De cât timp n-am mai văzut culoarea care arată neprihănirea şi nobleţea sufletului!

Capăt de linie! Pasagerii au coborât. Şi mama cu fata ei. Au înaintat ţinându-se de mână…

În acest autobuz am văzut în seara asta două mame şi două fiice. O pereche era apă cristalină, iar cealată – ce păcat! – apă tulbure…

Să nu căutaţi a găsi altă explicaţie. Mergeţi la sursă. La mamă! Dintr-una din mame izvorăşte apă limpede; din cealaltă, apă tulbure…

Extras din Limonariul mirenilor. Întâmplări de folos. Editura Egumeniţa. p.135-136

 


Articole Asemănătoare
764

Despre purtarea baticului la femeile ortodoxe

  Întrebare: Părinte Petru, de ce în Rusia (mai ales) se pune un accent atât de mare pe purtarea baticului în biserică atât pentru femei, cât şi pentru fetele mici, pe când în Grecia majoritatea femeilor nu poartă batic niciodată, nici măcar atunci când se împărtăşesc? Nu există reguli comune pentru toţi (I Corinteni 11:5-6)? […]

Articole postate de același autor
3472

Ideea şi vrednicia smereniei – Cuvânt la Duminica Vameşului şi a Fariseului

Smerenia nu înseamnă ca un păcătos să se socotească pe sine cu adevărat păcătos, ci aceea este smerenie, când cineva se ştie pe sine că a făcut multe şi mari fapte bune, şi totuşi nu cugetă lucruri înalte despre sine, ci zice ca Pavel: „Cu nimica pe mine nu mă ştiu vinovat, însă aceasta nu […]