Întâistătătorul BOM, Mitropolitul Vladimir a săvârșit Sfințirea Prestolului din parohia Varnița

668

Credincioșii parohiei cu hramul „Acoperâmântul Maicii Domnului” din satul Varnița, r-nul Anenii Noi, au trăit momente de bucurie și înălțare sufletească, sâmbătă, 5 octombrie 2019, prilejuite de vizita arhierească a Întâistătătorului Bisericii Ortodoxe din Moldova, Înaltpreasfințitul Mitropolit Vladimir, care  a oficiat sfințirea Prestolului și a bisericii din localitate și Sfânta Liturghie dedicată acestui frumos eveniment.

În dimineața zilei, Mitropolitul Moldovei a fost întâmpinat în fața bisericii de către un sobor de preoți și diaconi, în frunte cu părintele paroh Prot. Victor Ceban, însoțit de credincioșii păstoriți, care i-au urat bun venit Chiriarhului Bisercii Ortodoxe din Republica Modolva.

A urmat întâmpinarea arhipăstorului și slujba de sfințire a noului Prestol și a bisericii, respectiv spălarea și ungerea Prestolului și toate cele prescrise în rânduiala slujbei de târnosire, după care Mitropolitul Vladimir a săvârșit Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie, împreună cu secretarul mitropolitan Prot. mitr. Dr. Vadim Cheibaș, Prot. mitr. Petru Oltu, protopop de Anenii Noi și cu soborul slujitorilor veniți din parohiile învecinate.

După Liturghia arhierească, Întâistătorul împreună cu clerul și poporul au oficiat înconjurul bisericii cu citirea pericopelor din Sfânta Evanghelie, după care a urmat Tedeumul de mulţumire.

Cu acest prilej de sărbătoare, Mitropolitul a rostit un cuvânt de învățătură cu referire la importanța actului de sfințire a Sfântului Prestol și a bisericii, explicând totodată și sensurile duhovnicești ale pericopei evanghelice citite în cadrul Sfintei Liturghii.

De asemenea, ÎPS Vladimir a felicitat credincioşii parohiei cu ocazia acestui eveniment de referinţă din istoria localităţii, exprimându-şi speranţa că și pe viitor credincioșii din această localitate vor fi adunați împreună cu preotul în jurul Sfintei Biserici, participând în fiecare zi de duminică și sărbătoare la Jertfa euharistică adusă pe Sfântul Prestol ca mulțumire Domnului pentru toate binefacerile Sale.

Arhipăstorul a apreciat în adresarea sa osteneala şi efortul credincioșilor dimpreună cu parohul bisericii depuse cu multă jertfă şi dăruire în edificarea acestui sfânt locaș, arătând că cele reușite până în prezent nu sunt altceva decât o dovadă concretă a vredniciei localnicilor, iubitori de Biserică şi de Dumnezeu.

La rândul său, părintele paroh Victor a mulţumit Înaltpreasfințitului Vladimir pentru bunăvoinţa și dragostea sa părintească de a împărtăşi bucuria evenimentului cu membrii acestei comunități, pentru îndemnurile părintești primite, dar şi pentru susţinerea morală pe care o oferă de fiecare dată.

***

În a doua parte a zilei, Mitropolitul țării a poposit în orașul Anenii Noi unde a săvârșit Slujba Panihidei pentru nou adormitul Prot. mitr. Ioan Valuța, cel care păstorit poporul din orașul  Anenii Noi, timp de trei decenii.

Sectorul Sinodal Comunicare Instituțională și Relații cu Mass-media


Articole postate de același autor
4088

Pentru a-ţi cunoaşte copilul, trebuie să comunici cu el

Pentru a-ţi cunoaşte copilul, trebuie să-l asculţi şi să-i vorbeşti, adică să comunici cu el. Atunci când stai de vorbă cu copilul tău – şi asta trebuie să faci cât de des se poate – destupă-ţi urechile şi mintea. Auzi ce îţi spune copilul tău. Este foarte important. Şi pentru tine – că afli cum […]


Foto