Zi de bucurie duhovnicească pentru creștinii din satul Agronomofca

525

Sîmbătă, 21 mai 2016, cînd Biserica Ortodoxă îl prăznuiește pe Sfîntul și întru tot lăudatul Apostol și Evanghelist Ioan Teologul, la solicitarea parohului bisericii și creștinilor din satul Agronomovca, raionul Ungheni, pentru prima dată în biserica nou construită a slujit un Arhiereu şi anume Chiriarhul locului, Preasfințitul PETRU, Episcop de Ungheni și Nisporeni, care a oficiat sfinâirea prestolului și Sfînta Liturghie.

În anul 2004 a fost începută construcția bisericii „Sf. Ap. Ioan” iar în timpul construcției, Preasfințitul Episcop PETRU, a vizitat această biserică făcînd și o donație pentru clopotele de aici. De menționat este faptul că în această localitate sunt 250 de gospodării dintre care 30 % sunt sectanți.

În dimineața zilei Preasfinţia Sa, a fost întîmpinat călduros de protopopul circumscripției Ungheni, Protoiereul Bartolomeu TURTUREANU, și parohul bisericii Egumenul DOREMEDONT (Sfitic) împreună cu soborul de preoți şi creștinii din localitate.

Slujba praznicală a demarat cu rînduiala Sfințirii Prestolului și a întregii biserici după care a urmat Sfînta Liturghie. Alături de Ierarh au coliturghisit un sobor ales de preoți și diaconi, printre care, Secretarul Eparhial, Protoiereul Vadim COROSTINSCHI și Protopopul circumscripției Ungheni, Protoiereul Bartolomeu TURTUREANU. La slujba praznicală, alături de creştini a luat parte şi primarul localităţii Dn Vladimir GARBUZ.

În cadrul Sfintei Liturghii parohul bisericii Egumenul DOREMEDONT (Sfitic), a fost decorat cu dreptul de a purta Cruce cu petre scumpe, pentru meritele, sîrguința și munca depusă de-a lungul anilor la construcția bisericii astăzi sfințite.

După citirea pericopei evangelice Preasfinţia Sa, a explicat sensul evangheliei de astăzi relatînd și fragmente din viața sfîntului Apostol și Evanghelist Ioan Teologul.

După cîntarea imnului Herovic, irodiaconul VARAHIL, cleric al bisericii sus numite a fost hirotonit în treapta de Ieromonah.

După oficierea Sfintei Liturghii, Ierarhul însoțit de soborul de preoți și diaconi slujitori au săvîrșit tradiţionalul înconjor al bisericii cu citirea pericopelor evanghelice ale învierii urmat de un Te Deum de mulțumire la finele căruia ctitorii şi binefăcătorii sfîntului locaş au primit din mîna Preasfinţiei Sale, Medalii Eparhiale şi Diplome Arhiereşti, de menționat este Dn Nicanor BUZAVOI care a fost decorot cu Ordinul „Sf. Ștefan cel Mare” iar parohul bisericii cu Medalia Eparhială „Sf. Ap Petru și Pavel” gradul II.

Biroul de Presă al Episcopiei de Ungheni și Nisporeni


Articolul Precedent
Articole Asemănătoare
588

Praznicul Întâmpinării Domnului – 10 ani de la organizarea radiomaratonului „mănăstirea Curchi: din ruine spre înălțare”

„Aşa cum este scris în legea Domnului, că tot întâi-născutul de parte bărbătească va fi închinat Domnului” (Luca 2, 23). În această zi de 2/15 februarie 2016, Biserica Ortodoxă prăznuiește Întâmpinarea Domnului nostru Iisus Hristos sau, cum i se mai spune în popor, Stratenia, care este una din cele mai frumoase și mai pline de […]

Articole postate de același autor
524

Duminica dinaintea Nasterii Domnului la Catedrala Episcopală din or. Ungheni

În Duminica înaintea Naşterii Domnului, numită şi Duminica Sfinţilor Părinţi, Preasfinţitul PETRU, Episcop de Ungheni si Nisporeni a oficiat Sfînta şi Dumnezeieasca Liturghie în Catedrala Episcopală ,,Sf. Bnc. Knz. Alexandru Nevski”, din municipiul Ungheni. În dimineața zilei Preasfinţia Sa, a fost întîmpinat de soborul de preoți și creștinii veniți la rugăciune. În cadrul Sfintei Liturghii după citirea pericopei evanghelice, Preasfinţitul PETRU, a explicat […]