Vecernia iertării la Catedrala Mitropolitană „Nașterea Domnului”

454

Postul Mare începe cu Vecernia din Duminica Izgonirii lui Adam din Rai sau „Vecernia Iertării”. Este o slujbă specială, care deschide, din punct de vedere liturgic, perioada Postului Mare. Denumirea Vecernia Iertării vine de la ritualul care are loc în timpul slujbei, în cadrul căruia slujitorii se îmbrățișează cerându-și iertare în mijlocul bisericii, pentru a intra cu inimile curate în Post. Acest ritual a avut loc și la Catedrala Mitropolitană, în cadrul slujbei Vecerniei oficiată astăzi, 18 februarie 2018.

Referitor la această rânduială a Bisericii noastre, PS Părinte Ioan, Episcop de Soroca, Vicar mitropolitan, a oferit mai multe detalii: „În bisericile noastre în această duminică există și această rânduială specială a Vecerniei Iertării. Dacă prima parte a Vecerniei se oficiază în mod obișnuit cu veșminte luminate la jumătatea slujbei preotul se îmbracă în veșminte închise, luminile din biserică se apropie mai mult de întunericul acesta tainic al prezenței lui Dumnezeu și preoții ies în fața sfântului altarul și îi așteaptă pe credincioși cerându-le iertare și credincioșii le cer iertare atât preoților cât și uni altora”, a precizat Preasfinția Sa.

PS Ioan a venit cu un profund cuvânt duhovnicesc, vorbind despre semnificația, atmosfera și roadele unui post, în special al celui mare, în care pășim și în acest an, cu Doamne ajută.

La finalul Vecerniei iertării, Episcopul Ioan a transmis mesajul părintesc și de binecuvântare al ÎPS Părinte Mitropolit Vladimir, care nu a reușit să fie prezent în mijlocul clericilor și enoriașilor, din motive de sănătate.

Totodată, Episcopul vicar și-a cerut iertare de la cei prezenți, apoi fiecare slujitor și credincios a avut posibilitatea să-și ceară personal iertare de la arhiereu, primind în dar câte o iconiță cu chipul Preasfintei Năsăcătoare de Dumnezeu.

Postul Paștilor, Păresimile sau Patruzecimea, adică postul dinaintea Învierii Domnului, este cel mai lung și mai aspru dintre cele patru posturi de durată ale Bisericii Ortodoxe; de aceea în popor e numit, în general, Postul Mare.

Sectorul Sinodal Comunicare Instituțională și Relații cu Mass-media

Această prezentare necesită JavaScript.


Articole postate de același autor
745

Toate patimile, păcatele şi căderile îşi au punctul de plecare în egoism

Părintele Ceresc a lăsat judecata Fiului, ca Acesta să judece lumea, şi Hristos ne spune să nu judecăm. Vine omul şi ia judecata lui Dumnezeu şi judecă! Fiul lui Dumnezeu nu judecă, dar judecă omul! Rădăcina păcatului judecării începe din egoism şi mândrie, care sunt mari boli duhovnicești. Toate patimile, păcatele şi căderile își au punctul […]