Slujire arhierească la Catedrala mitropolitană din Chișinău, în ziua prăznuirii Sfintei Cuvioase Parascheva, ocrotitoarea Moldovei

817

Încă de la primele ore ale dimineții de 27 octombrie 2017, zeci de credincioși, uniți în rugăciune și în bucurie, au pășit pragul Catedralei mitropolitane „Nașterea Domnului” din Chișinău, pentru a aduce cinstire Sfintei Cuvioase Parascheva, ocrotitoarea Moldovei.

Sărbătoarea prilejuită de celebrarea ocrotitoarei Moldovei a debutat cu Slujba Acatistului la Icoana Maicii Domnului de la Hârbovăţ – Ocrotitoarea Moldovei, urmată de rânduiala ceasurilor și Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie arhierească, săvârșită cu binecuvântarea ÎPS Mitropolit Vladimir, de către PS Siluan, Episcop de Orhei, Vicar al Mitropoliei Moldovei.

Împreună cu Episcopul Vicar a înălțat rugăciuni și Prot. Mitr. Vadim Cheibaș, secretar mitropolitan, precum și soborul de slujitori ai Catedralei.

Preasfinția Sa a înălțat rugăciuni de mijlocire pentru poporul dreptcredincios prezent în sfântul locaș către Sfânta Parascheva, care prin viața sa smerită a întruchipat împlinirea voturilor monahale, așezând la temelia vieții ei spirituale asumate cuvintele cutremurătoare ale Fiului lui Dumnezeu: „Cel ce vrea să vină după Mine, să se lepede de sine să-și ia crucea și să-Mi urmeze Mie!” (Mc. 8, 36).

Moaştele sfintei se află în Catedrala Mitropolitană din Iaşi. Odoarele au fost aduse de Voievodul Vasile Lupu (1634-1653) din Constantinopol la Iaşi, în Moldova, la Mănăstirea Sfinţilor Trei Ierarhi, în anul 1641. Sfintele moaşte au fost dăruite Moldovei de patriarhul Constantinopolului Partenie I (1639-1644), ca recunoştinţă pentru dărnicia domnitorului Vasile Lupu, care plătise toate datoriile Patriarhiei ecumenice.

Această prezentare necesită JavaScript.


Articole Asemănătoare
958

Duminica a V-a din Postul Mare, a Sfintei Maria Egipteanca, la Catedrala Mitropolitană din Chișinău

În a V-a Duminică din Postul Mare, a Sfintei Maria Egipteanca, cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Mitropolit Vladimir, Întâistătător al Bisericii Ortodoxe din Moldova, Preasfințitul Părinte Siluan, Episcop de Orhei, Vicar al Mitropoliei Moldovei, a săvârșit Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie a Sfântului Vasile cel Mare, la Catedrala Mitropolitană “Nașterea Domnului” din mun. Chișinău. Alături de Episcopul […]

Articole postate de același autor
3342

Boala nu se vindecă fără îndreptare spirituală

Din păcate, cu toții avem perioade în viață cînd suferim de vreo boală. Pentru mulți dintre noi boala este o încercare grea a răbdării noastre, dar și a stării noastre sufletești, iar uneori chiar și a celei duhovnicești. Cum ar trebui să ne comportăm creștinește în faţa bolii și a durerii? La aceste întrebări ne […]Urmăriți-ne pe Facebook!