Slujbă specială la Mănăstirea Căpriana. Mitropolitul Gavriil Bănulescu-Bodoni va fi deshumat

944

Moaştele mitropolitului Gavriil Bănulescu-Bodoni, cel care va fi primul sfânt din Republica Moldova, vor fi deshumate astăzi. În această dimineaţă, la mormântul lui de la mănăstirea Căpriana va avea loc o slujbă specială.

Moaştele vor fi deshumate în prezenţa specialiștilor din Ucraina și România.La eveniment va fi prezent Înalt Preasfințitul Vladimir împreună cu alți reprezentanți ai sinodului.

După deshumare, rămășițele vor fi puse într-o raclă şi vor fi transportate la Soborul Maicii Domnului la catedrala mitropolitană din Chișinău.

Canonizarea avea avea loc în data de 3 septembrie.

Reamintim că, în premieră, în istoria Bisericii Ortodoxe din Moldova, Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Ruse a decis pe 15 iulie canonizarea Mitropolitului Gavriil Bănulescu-Bodoni (1746-1821) și a ascultătoarei Agafia (?-1843) de la mănăstirea Cușelăuca.

Astfel, s-a decis ca ziua de pomenire a Mitropolitului Gavriil Bănulescu-Bodoni să fie stabilită ziua trecerii sale la cele veșnice 30 martie (12 aprilie). Iar ziua de pomenire a ascultătoarei Agafia Maranciuc a fost stabilită pe 9 (22) iunie.

Gavriil Bănulescu-Bodoni s-a aflat în fruntea noii Arhiepiscopii a Basarabiei, cu reşedinţa în Chişinău, începând cu 21 august 1813.

La demersul mitropolitului Gavriil în anul 1814 în Basarabia a fost deschisă o tipografie la care s-au tipărit cărţi importante pentru cult, pentru toţi oamenii ortodocşi. Ocupându-se de amenajarea bisericilor, mitropolitul Gavriil se implică în activităţi civice.

În cei peste şapte ani de cârmuire a eparhiei Chişinăului, mitropolitul Gavriil a avut mari realizări. Nici o latură a existenţei şi activităţii bisericii din Basarabia nu a fost lipsită de atenţie. Toate planurile de educare a enoriaşilor, înfruntând grele obstacole, au fost realizate. Mitropolitul Gavriil a păstorit până la moarte în Arhiepiscopia Basarabiei, unde a înfiinţat și un Seminar Teologic.

surse publica.md, moldova.org/


Articole postate de același autor
4612

Singura noastră salvare este să ne întoarcem la simplitatea noastră

Dumnezeu a dat mare har dumnezeiesc omului. Libertatea de a alege. Dumnezeu nu-l forţează să se mântuiască, nu i-a luat libertatea. Din această cauză, noi, folosind libertatea de a alege spre patimi, alungăm harul lui Dumnezeu de la noi, asta mai ales prin egoism şi mândrie. Cum văd eu lucrurile, astăzi omenirea s-a schimbat. Înainte […]