Slujba Canonului Sfântului Andrei Criteanul la Mănăstirea Curchi

1816

În prima săptămână din Postul Mare, în Biserica Ortodoxă este oficiată slujba Canonului celui Mare al Sfântului Andrei Criteanul, numit și „Canonul lacrimilor”.

Astfel, în seara primei zile din post, într-o atmosferă de evlavie deosebită, Prea Sfințitul Siluan, Episcop de Orhei, Vicar mitropolitan și Stareț al Sfintei Mănăstiri Curchia oficiat prima parte a Canonului Sfântului Andrei Criteanul în cadrul Pavecerniței Mari.

Alături de chiriarhul Orheiului s-au rugat și viețuitorii mănăstirii, dar și credincioșii prezenți la această slujbă specifică Postului Mare, care ne îndeamnă la pocăință și smerenie.

Răspunsurile liturgice au fost oferite de Corul arhieresc al Mănăstirii Curchi, condus de dl Dumitru Buga.

Canonul cel Mare – un vast poem remarcabil prin profunzimea evlaviei și a pocăinței – reprezintă opera principală a Sfântului Andrei Criteanul, orator și poet din secolul al șaptelea.

sursa http://manastireacurchi.md


Articole Asemănătoare
1954

Mitropolitul Vladimir a citit Canonul cel Mare al Sfântului Andrei Criteanul, la Catedrala Mitropolitană din Chișinău

Ne-am îmbolnăvit prin păcat, să ne vindecăm prin pocăinţă. Iar pocăinţa fără post este neputincioasă. Îndreaptă-te, dar, înaintea lui Dumnezeu prin post. (Sfântul Vasile cel Mare) În prima săptămână a Postului Mare, Înaltpreasfințitul Mitropolit Vladimir citește tradițional Canonul Sfântului Andrei Criteanul la Catedrala Mitropolitană „Nașterea Domnului” din Capitală. Slujba Pavecerniţei cu Canonul este oficiată de […]

Articole postate de același autor
4451

Suprema terapie împotriva deznădejdii

  Care este suprema terapie împotriva deznădejdii? Nădejdea și munca. Munca nu în sensul prost, că ne ducem la cărat pietre neapărat. Dar să avem întotdeauna o ocupație. Omul ajunge să deznădăjduiască, pentru că s-a pierdut pe sine, am zis, pentru că nu-și mai găsește un rost. Să începem a face ceva, orice: pictați, cântați, […]