Slujbă Arhierească în Duminica Întoarcerii Fiului risipitor, la Mănăstirea Curchi

603

Duminică, 12 februarie 2017, în Duminica Întoarcerii Fiului risipitor, cu binecuvântarea ÎPS Vladimir, Mitropolit al Chișinăului și al întregii Moldove, Preasfințitul Siluan (Șalari), Episcop de Orhei, Vicar mitropolitan, a săvârșit Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie.

Duminica Fiului Risipitor este a doua duminică din perioada Triodului, făcând parte din săptămânile pregătitoare pentru Postul Mare.

După citirea pericopei evanghelice, de la Luca XV, 11-32, – pilda Fiului Risipitor, Preasfințitul Părinte Episcop Siluan, a rostit în fața creștinilor prezenți un cuvânt de învățătură.

„În pilda de astăzi, Mântuitorul nostru Iisus Hristos ne-a dat o închipuire a dragostei adevărate, a dragostei dumnezeiești.

Nesfârșita dragoste de oameni a lui Dumnezeu se vede din răbdare Sa cea mare, din iertarea Sa cea mare, din bucuria Lui cea mare.

Evanghelia din această Duminică ne arată cum trebuie să privim puterea pocăinței și mai ales a Tainei Spovedaniei a primirii iertării păcatelor prin milostivirea lui Dumnezeu.

Evanghelia ne spune că ajungând la limta existenței sale fiul risipitor, ne spune că și-a revenit în sine. Când omul păcătuiește iese din sine și se abate de la firea normală, de la ordinea firească a lucrurilor pe care Dumnezeu a creat-o.

Decizia Fiului Risipitor „ridica-mă-voi” – arată dorința omului de a se ridica din robia păcatului, cât și ridicarea prin pocăiță, prin smerenie, ascultare, și fapte bune către Dumnezeu.

Astăzi, suntem chemați să nu deznădăjduim, căci urcușul postului este și o cale a pocăinței, a plângerii pentru păcatele noastre.

Să-L rugăm pe Bunul Dumnezeu ca să ne ajute să înţelegem pocăința fiului risipitor, și totodată să ne ajute să ne eliberăm de patimi și de păcat”.

Sursa: http://manastireacurchi.md/

Această prezentare necesită JavaScript.Articole postate de același autor
1386

    Cea mai importantă întrebare privind avortul  

 Haideți să discutăm despre unul din  cele mai încărcate din punct de vedere emoțional subiecte – avortul. Dar, lăsând la o parte emoțiile. La fel, nu vom atinge întrebarea care însoțește de obicei acest subiect – dacă avortul trebuie sau nu să fie legal. Singura întrebare pe care o vom pune aici este cea morală: […]