Sfinţii mucenici Galaction şi Epistimia, cinstiţi la mănăstirea Suruceni

438

Vineri, 18 noiembrie, în ziua pomenirii sfinţilor mucenici Galaction şi Epistimia, cu binecuvântarea Întâistătătorului Bisericii Ortodoxe din Rep. Moldova, ÎPS Mitropolit Vladimir, PS Siluan, Episcop de Orhei, Vicar mitropolitan a liturghisit la mănăstirea „Sf. Mare Mucenic Gheorghe” din s. Suruceni, r. Ialoveni.

Alături de PS Siluan au coliturghisit clericii mănăstirii, iar în biserică au înălţat rugăciuni maica stareţă Egumena Epistemia (Goncearenco) dimpreună cu obştea monahală, pelerini veniţi de la Chişinău, dar şi un grup de copii de la Gimnaziul din s. Suruceni.

La finalul Sfintei Liturghii a urmat un Tedeum, după care PS Episcop Vicar a adresat un cuvânt de felicitare Preacuvioasei Egumene Epistemia, cu prilejul serbării ocrotitorului ceresc.

În ultimii ani Mănăstirea Suruceni iese din ruine. Este de nerecunoscut după ample lucrări de construcţie şi renovare. Aici au fost aduse mai mute sfinte moaşte spre închinarea credincioşilor şi se săvârşesc Liturghii zilnice. Mulţi simt căldura locului şi a rugăciunii, spunând că este un loc aparte, rupt de lume, dar mai aproape de Dumnezeu.

Egumena Epistemia, stareță a sfintei mănăstiri Suruceni, pune cu succes în practică modelul trăirii monahale, exprimat prin ascultare și asceză, împletit cu implicarea dinamică în activități socio-spirituale.

De mai bine de şapte ani, maica stareţă şi-a mai luat o ascultare nu din cele uşoare şi anume edificarea Catedralei cu hramul Sf. Ierarh Nicolae – o bijuterie arhitecturală, la care recent, cu ajutorul Domnului a fost finisată pictura şi instalată catapeteasma.

După ce a inspectat lucrările, Vlădica Siluan a dat o apreciere înaltă rezultatelor muncii comune – a stareţei, obştei monahale şi a ctitorilor.

La final, Egumena Epistemia a mulţumit Preasfinţitului Siluan pentru bunăvoinţa de a liturghisi în această însemnată zi la mănăstirea Suruceni, menţionând că şi în continuare se va munci în aceleaşi tempouri, pentru ca în cel mai scurt timp acest aşezământ monastic să redevină perla de odinioară a Ortodoxiei dintre Prut şi Nistru.

Sursa: www.manastiri.md

Această prezentare necesită JavaScript.


Articole postate de același autor
1025

Arhimandritul Zaharia de la Essex –„Secretul” Rugăciunii lui Iisus

Ca şi cum ar fi un lucru îndeobşte cunoscut tuturor creştinilor, Sfântul Apostol Pavel spune: „Au nu ştiţi că sunteţi biserica lui Dumnezeu şi Duhul lui Dumnezeu locuieşte întru voi?” 1 Corinteni 3:16. Și cel mai la îndemână mijloc de a deveni biserică a Duhului Sfânt este chemarea Numelui lui Hristos. Este la îndemână pentru […]