Sfinţii mucenici Galaction şi Epistimia, cinstiţi la mănăstirea Suruceni

521

Vineri, 18 noiembrie, în ziua pomenirii sfinţilor mucenici Galaction şi Epistimia, cu binecuvântarea Întâistătătorului Bisericii Ortodoxe din Rep. Moldova, ÎPS Mitropolit Vladimir, PS Siluan, Episcop de Orhei, Vicar mitropolitan a liturghisit la mănăstirea „Sf. Mare Mucenic Gheorghe” din s. Suruceni, r. Ialoveni.

Alături de PS Siluan au coliturghisit clericii mănăstirii, iar în biserică au înălţat rugăciuni maica stareţă Egumena Epistemia (Goncearenco) dimpreună cu obştea monahală, pelerini veniţi de la Chişinău, dar şi un grup de copii de la Gimnaziul din s. Suruceni.

La finalul Sfintei Liturghii a urmat un Tedeum, după care PS Episcop Vicar a adresat un cuvânt de felicitare Preacuvioasei Egumene Epistemia, cu prilejul serbării ocrotitorului ceresc.

În ultimii ani Mănăstirea Suruceni iese din ruine. Este de nerecunoscut după ample lucrări de construcţie şi renovare. Aici au fost aduse mai mute sfinte moaşte spre închinarea credincioşilor şi se săvârşesc Liturghii zilnice. Mulţi simt căldura locului şi a rugăciunii, spunând că este un loc aparte, rupt de lume, dar mai aproape de Dumnezeu.

Egumena Epistemia, stareță a sfintei mănăstiri Suruceni, pune cu succes în practică modelul trăirii monahale, exprimat prin ascultare și asceză, împletit cu implicarea dinamică în activități socio-spirituale.

De mai bine de şapte ani, maica stareţă şi-a mai luat o ascultare nu din cele uşoare şi anume edificarea Catedralei cu hramul Sf. Ierarh Nicolae – o bijuterie arhitecturală, la care recent, cu ajutorul Domnului a fost finisată pictura şi instalată catapeteasma.

După ce a inspectat lucrările, Vlădica Siluan a dat o apreciere înaltă rezultatelor muncii comune – a stareţei, obştei monahale şi a ctitorilor.

La final, Egumena Epistemia a mulţumit Preasfinţitului Siluan pentru bunăvoinţa de a liturghisi în această însemnată zi la mănăstirea Suruceni, menţionând că şi în continuare se va munci în aceleaşi tempouri, pentru ca în cel mai scurt timp acest aşezământ monastic să redevină perla de odinioară a Ortodoxiei dintre Prut şi Nistru.

Sursa: www.manastiri.md

Această prezentare necesită JavaScript.


Articole postate de același autor
825

Serghei Curnic, preotul paroh al Bisericii de lemn: ,,Păstrați patrimoniul bisericesc în care strămoșii noștri au primit sfintele taine ale bisericii‘’

Biserica medievală ,,Adormirea Maicii Domnului” este un monument istoric și arhitectural deosebit, care a rezistat secolelor, sub ploaie, vânt și ninsoare. Purtând o discuție cu parohul acestei biserici am aflat mai multe lucruri despre istoria și specificul acesteea. Astfel, ni spus că biserica a fost ctitorită în anul 1642 de răzeşii din Hirişeni la mănăstirea […]