Sfântul Ștefan cel Mare cinstit la Catedrala Mitropolitană „Nașterea Domnului” din Chișinău

299

Sâmbătă, 15 iulie 2017, zi în care este cinstit Binecredinciosul Voievod Ștefan cel Mare și Sfânt, Întâistătătorul Bisericii Ortodoxe din Republica Moldova, ÎPS Mitropolit Vladimir a săvârșit Serviciul divin praznical la Catedrala Mitropolitană „Nașterea Domnului” din mun. Chișinău.

Alături de Chiriarhul Bisericii noastre au înălțat în această zi rugăciuni: PS Ioan, Episcop de Soroca, Vicar mitropolitan, Prot. mitr. Vadim Cheibaș, Secretar mitropolitan, precum și un impunător sobor de preoți și diaconi.

În ziua canonizării Sf. Ștefan cel Mare, numit și „Atletul lui Hristos”, apărător al Credinței Ortodoxe și un mare ctitor de sfinte lăcașe, la slujba bisericească a onorat cu prezența, Excelența Sa, Dl Igor Dodon, Președinte al Republicii Moldova.

Numeroși credincioși veniți din toate colțurile țării, au participat la slujbă, aducând prinos și de rugăciune Sfântului Ștefan cel Mare.

Un alt moment deosebit al sărbătorii a constituit procesiunea religioasă cu depunerea de coroane de flori la monumentul Marelui Voievod .

În luarea sa de cuvânt, ÎPS Mitropolit Vladimir i-a felicitat pe toți cei prezenți cu ocazia frumoasei sărbători, urându-le să se bucure de mijlocirea Sfântului Ștefan cel Mare în fața lui Dumnezeu și să ia aminte la exemplul său jertfelnic pentru propășirea credinței și a neamului.

„În acest an marcăm 25 de ani de la canonizarea Binecredinciosului Voievod Ștefan cel Mare și Sfânt și 560 de ani de la înscăunarea Marelui Domnitor al Moldovei.

Au trecut atâtea veacuri, dar el a rămas cu aceeaşi cinstire în sufletul fiecăruia dintre noi. Încă din timpul vieţii sale, el era cinstit ca sfânt, ca părintele Moldovei.

Sfântul Voievod Ştefan cel Mare a adus o jertfă unică pentru Moldova. El a arătat iubire jertfelnică pentru ţară şi pentru Biserică. De foarte multe ori pe câmpul de luptă s-a aflat în primejdie de moarte. Adesea s-a expus pentru a-i încuraja pe ai săi, punându-se în starea de jertfă. Ştefan cel Mare a fost iubit de popor, în primul rând, pentru credinţa sa şi pentru vitejia sa jertfelnică”, a menționat Mitropolitul.

Menționăm că Mitropolitul Vladimir a îndemnat într-un comunicat, slujitorii din cuprinsul Mitropoliei Chişinăului şi a Întregii Moldove, în perioada 1 – 31 iulie a.c., declarată luna comemorativă Sf. Binecredincios Voievod Ștefan cel Mare, să organizeze diverse activităţi pastoral-misionare tematice: festivaluri, concerte, mese rotunde, conferințe, etc.

Sursa: www.mitropolia.md

Această prezentare necesită JavaScript.


Articole Asemănătoare
359

În cea de-a patra zi din prima săptămână a Postului Mare, ÎPS Mitropolit Vladimir a citit Canonul Sf. Andrei Criteanul

În joia din prima săptămână a Postului Mare, la Catedrala mitropolitană din Capitală au răsunat din nou clopotele, chemând creștinii la rugăciunea pocăinței. În această ultimă zi de citire a Canonului Sfântului Andrei Criteanul, săvârșit de către Înaltpreasfințitul Mitropolit Vladimir și slujitorii Catedralei în cadrul Slujbei Pavecerniţei Mari, numeroși creștini au venit, să pună început […]

Articole postate de același autor
1065

Maica Domnului ocrotitoarea noastră

  Nu-mi este rușine să mi-o închipui pe Maica Domnului, zbătându-se, cerând, implorând, intervenind, stăruind; după cum nu-mi este rușine a mi-o închipui copilărește – dar nu eretic – alergând la poarta raiului cu o chisea de argint în mână și cu mahrama pe braț ca să întâmpine pe mucenicii Fiului ei, să le ureze […]