Sfântul Prooroc Ilie Tesviteanul cinstit în rugăciune la Catedrala mitropolitană „Nașterea Domnului” din Chișinău

1821

Cu prilejul prăznuirii Sf. Prooroc Ilie Tesviteanul, Vlădica Vladimir a oficiat Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie la Catedrala Mitropolitană „Nașterea Domnului” din mun. Chișinău.

Alături de Întâistătător s-au rugat Prot. mitr. Vadim Cheibaș, Secretarul Mitropoliei Moldovei și chelar al Catedralei Mitropolitane, clericii Catedralei și Prot. mitr. Ioan Gherbovețchi, Protopopul parohiilor din Portugalia a Eparhiei de Corsun.

În timpul Sfintei și Dumnezeieștii Liturghii, poporul drept-măritor dimpreună cu Întâistătătorul au preamărit în rugăcini pe Marele Prooroc veterotestamentar Ilie și au înălțat rugăciuni pentru pace și bună înțelegere între oameni.

Cu binecuvântarea Mitropolitului, secretarul mitropolitan și chelarul Catedralei mitropolitane, Prot. mitr. Vadim Cheibaș a rost un cuvânt predicatorial, în care a relatat creștinilor crâmpeie din viața Sf. Prooroc Ilie Tesviteanul.

Sfântul Ilie a trăit în Regatul de Nord al lui Israel, în vremea domniei regelui Ahab. El a fost fiul preotului Sovac din Tesvi (din neamul lui Aaron) și a trăit cu mai bine de 800 de ani înainte de Hristos. Vechiul Testament istorisește despre faptele lui minunate în cărțile numite Regi. Este ales de Dumnezeu să certe aspru pe regele Ahab și pe cei care-l urmau pe calea păgânească a adorării lui Baal.

Sfântul Ilie a fost hrănit în chip minunat de corbi pe când era retras la pârâul Cherit și de un înger pe drumul spre Muntele Horeb; datorită rugăciunii sale, Dumnezeu oprește ploaia timp de trei ani și jumătate; înmulțește făina și uleiul văduvei din Sarepta Sidonului și îl învie pe fiul ei; a chemat foc din cer prin care a ars jertfa adusă de el lui Dumnezeu; a înlăturat cultul zeului Baal; l-a văzut pe Dumnezeu în isihie, (vântul liniștit); a fost ridicat în carul de foc și s-a arătat la Schimbarea la Față a Mântuitorului de pe muntele Tabor.

Sfântul Ilie este reprezentat iconografic, cel mai adesea, fie în gura peșterii sale (hrănit de corb), fie în carul de foc (în care a fost răpit la cer). Sfântul Ilie este socotit și protopărintele monahismului creștin.

Sursa: www.mitropolia.md


Articole Asemănătoare
2113

Duminica Sfintelor Femei Mironosiţe – Ziua femeii creştine – izvor de lumină şi bucurie

În ziua cinstirii Sfintelor Femei Mironosiţe, numeroși credincioşi s-au adunat la Catedrala mitropolitană „Naşterea Domnului” din mun. Chișinău, pentru a se ruga la Sfânta şi Dumnezeiasca Liturghie, oficiată de către Înaltpreasfinţitul Mitropolit Vladimir. Întâistătătorului i-au coliturghisit Preasfinţitul Ioan, Episcop de Soroca, Vicar al Mitropoliei Moldovei, Prot. mitr. Vadim Cheibaș, secretar mitropolitan și chelar al Catedralei […]

Articole postate de același autor
7715

Mănăstirea pentru mine este totul, deoarece aici L-am aflat pe Dumnezeu

„Mănăstirea pentru mine este totul, deoarece aici L-am aflat pe Dumnezeu și de mic copil mă regăsesc în ea. Biserica este viață, iar monahismul, precum spune marele duhovnic Rafail Noica, o viață deplin în Dumnezeu; căci monahismul este îngeresc, numai în felul în care reușim să ne dezlipim de toate deșertăciunile lumii acesteia”. Arhim. Siluan […]