Semnele unei noi ere în care pășește Biserica Universală Ortodoxă

2977

Tensiunile la nivel înalt între Patriarhia Constantinopolului și cea a Moscovei, prilejuite de soarta Bisericii din Ucraina, care au dus la declarații care anunță încetarea pomenirii patriarhului Bartolomeu la Liturghiile arhierești, sînt semnele unei noi ere în care pășește Biserica Universală Ortodoxă, o eră care va sta sub semnul apusului sobornicității.

Preocupările bisericilor locale pentru soarta politică a țărilor din care fac parte au făcut ca întîlnirile si comunicarea cu sinoanedele bisericilor surori să se reducă la ocazii nu atît de importantă și interes canonic și duhovnicesc, cît pentru a bifa agende onorifice mai degrabă politice și de protocol. Din aceleași rațiuni politice, multe intilniri canonice nu s-au mai produs, deși au fost anunțate.

Toate acestea au dus la slăbirea conștiinței sobornicești in Biserica actuală.

Pierderea conștiinței sobornicesti spulbera temeiurile Bisericii, așa cum marturisim in Crez ca avem credința in Una Sobornicească și apostoleasca Biserică.

Toate zdruncinăturile care se produc acum în lumea noastră, mai ales după așa-numitul sinod din Creta, urmează logica distrugerii sobornicitatii și mai ales a conștiinței sobornicesti, după cum s-a petrecut cu Biserica Româno-Catolica, prin scăderea pina la anulare a Autorității sinodului in favoarea Papei.

Biserica nu are și nu poate avea un sef, fiind condusă de Sinod, chiar și atunci cind este prezidat de un patriarh, acesta este “primul între egali”.

Acum mai mult ca oricind trebuie sa păzim integra autoritatea sinodului și a arhieriei în duhul unității și sobornicitatii care au ținut biserica nedespărțită in lume.

Conflictul dintre Constantinopol și Moscova coincide cu perioada in care sinodul Bisericii Ortodoxe Romane s-a implicat fățiș in organizarea unui Referendum pentru familie in România, un lucru care poate fi interpretat in multe feluri, dar care pune pentru prima data Sinodul alături de voința majorității populației. Riscul acestei implicări este major, pentru ca un posibil insucces va fi atribuit automat bisericii și iluzia majorității ortodoxe in România va fi spulberată pentru totdeauna. Dacă însă referendumul își va atinge scopul, atunci BOR va culege laurii si Patriarhul Daniel va deveni patriarhul cu cea mai mare autoritate morală in lumea Ortodoxă, avind in vedere ca patriarhul ecumenic, întîiul între egali după dipticile istorice si patriarhul Moscovei, intiistatatorul celei mai numeroase Biserici locale, se afla acum intr-un con de umbra din cauza conflictului în care s-au implicat din rațiuni politice.

Privegheați și va rugați ca sa nu cadeți în ispită.

Părintele Savatie (Baștovoi)


Articole postate de același autor
3183

Dumnezeu și rugăciunea nu au timp pentru ca țin de vesnicie

Trebuie sa știți ca rugăciunea e un domeniu foarte complex despre care s-a scris foarte mult in cei 2000 de ani de creștinism. Și încă se mai scrie. Se mai scrie nu pentru ca nu s-a scris destul, ci pentru ca omul modern cu mintea sa fragmentata și înclinată spre sinteze personale pripite înțelege eronat […]