Sărbătoare dublă în satul Cojușna

288

La data de 6 mai creştinii ortodocşi de stil vechi îl sărbătoresc pe Sfântul Mare Mucenic Gheorghe. Satul Cojușna din raionul Strășeni marchează în această zi atât hramul satului, cât și hramul Bisericii. Pentru oamenii din Cojuşna, biserica este nu doar un loc de rugăciune, ci şi un simbol al localităţii. Biserica din Cojuşna a fost fondată în anul 1815 şi este una dintre cele mai vechi din ţară.

Această frumoasă zi de sărbătoare a început pentru locuitorii satului cu participarea la sfânta liturghie. La slujba oficiată de părintele paroh, Serghie Jmurcov, au participat numeroși creștini, alături de primarul și consilierii satului, dar și oaspeți din Lituania.

,, Am venit la slujbă de dimineață pentru a-i mulțumi Domnului pentru toate, iar acum merg spre casă să mă bucur de sărbătoare împreună cu membrii familiei și oaspețiii de această sărbătoare. Iar spre seară vom veni la concertul organizat în centrul satului", ne spune Rotaru Ana, locuitoare a s. Cojușna.

La finalul sfintei liturghii Părintele Serghie i-a felicitat pe toți cei prezenți ca sfânta sărbătoare, dorindu-le ca sfântul Mucenic Gheorghe să le fie un adevărat model și călăuză pentru viață, totodată părintele a venit cu îndemnul de a susține lucrările de reparație a bisericii.

***

Discutând cu părintele Serghie am aflat mai multe despre biserică și locuitorii satului Cojușna, dar și despre însăși părintele paroh.

- Preacucernice părinte, de când sunteţi în acest sat şi ce v-a făcut să deveniţi cojuşnean?

- În Biserica ,, Sf. Gheorghe", care astăzi își sărbătorește hramul, sunt cu binecuvântarea Mitropolitului Chișinăului și a întregii Moldovei din anul 2011. Astfel îi mulțumesc lui Dumnezeu că putem sluji în această Biserică, unde ne împărtășim cu trupul și sângele Mântuitorului nostru Iisus Hristos. Iar prin împărtășanie noi îi mulțumim Mântuitorului pentru toate.

- Am înţeles că aţi descoperit o adevărată comoară chiar în podul bisericii. E vorba de o arhivă. Ce valorează cel mai mult?

- Ceea ce am găsit în podul bisericii reprezintă mai multe cărți vechi cu tematică religioasă, cărți pentru strană, dar și cărți liturgice. Sunt multe cărți editate cu 200 de ani în urmă,  când a fost fondată Biserica, însă sunt și manuscrise din anii 1700. Pentru noi toate sunt de o mare valoare.

- Care sunt cele mai impresionante evenimente din istoria bisericii?

- Cel mai important fapt este că Biserica nu a fost niciodată închisă. Toți locuitorii satelor din preajma Cojușnei veneau în duminici și în sărbători la acest sfânt lăcaș, aici se împărtășau, se botezau  și se cununau creștinii. Pe lângă Biserică se află și vechiul cimitir, în care avem înmormântați preoți care au slujit în această biserică, primul preot- Constantin Zaltur, întemeietorul bisericii, arhimandritul- Gherasim Grecu, care a slujit la mănăstirea ,, Căpriana".

- Ce planuri și dorințe aveți pentru viitor?

-  Anul acesta după Sfintele sărbători de Paști, dorim să începem lucrările de reparație, de restaurare a picturilor de pe pereți, dar și restaurarea acoperișului Bisericii. Ne dorim să fie instalat un nou clopot, care cântărește peste 300 de kg.  Iar din realizări, aș vrea să amintesc că anul trecut cu ajurorul Domnului am lansat o carte: ,, Cojușna, vatră de credință străbună", care cred că este de folos pentru fiecare locuitor al Cojușnei, dar și pentru oaseții noștri.

- Cu ce gânduri veniți pentru creștinii din sat, în acestă zi sfântă?

-  Vreau în primul rând să îi felicit pe toți cei care poartă numele Gheorghe, cu ziua sfântului ocrotitor. Și totodată să-i îndemn pe toți să rămânem în rugăciune, să mulțumim pentru toate Domnului și să muncim în continuare pentru mântuirea noastră a tuturor.

- Mulțumim pentru interviul acordat. Cu Doamne ajută în continuare!

A consemnat Ionela Bivol


Articole postate de același autor
434

Să îi încredinţăm lui Dumnezeu viitorul şi nădejdile noastre

-Părinte, mă neliniştesc atât de mult atunci când am de rezolvat o problemă, încât nici nu pot dormi. – Problema ta sufletească sunt gândurile cele multe. Dacă nu ai avea aceste gânduri de multe feluri, ai putea da mult mai mult atât în ascultarea ta, cât şi în nevoințele tale duhovniceşti. Ascultă un mod de […]