Să amenajăm un izvor îmbibat de atâta istorie!

488

De două luni port discuţii cu o familie extraordinară de intelectuali, Dinu şi Zinaida Ilaşciuc. Ambii sunt pensionari şi mai bine de un deceniu s-au stabilit în Întovărăşia Pomicolă ”Sidev”, amplasată între sectorul Ciocana şi satul Bubuieci, pe traseul ce duce spre satele Humuleştii şi Mereni.

La marginea traseului, care actualmente se repară, au descoperit o adevărată comoară. Este vorba de un izvor, cu apă deosebit de dulce. Localnicii spun că este de pe vremea turcilor, dar îl întâlnim datat în nişte mărturii din anul 1924. Aici cei din împrejurimi poposeau cu vacile, caii, oile şi îşi potoleau setea. Unii chiar înnoptau în preajma izvorului.

Se spune că în perioada persecuţiilor comuniste de la deal de izvor erau aduşi zeci de oameni şi executaţi.

Izvorul a fost reparat ultima dată în anul 1964, de atunci s-a uitat de el.

Acum câţiva ani, pe când era la sfinţirea unor case din sectorul de vile, părintele Gheorghe Cojocaru, de la biserica „Naşterea Maicii Domnului” din sectorul Ciocana, a binecuvântat această familie să pornească renovarea izvorului.

De atunci, familia Ilaşciuc, dimpreună cu o mână de locuitori ai vilelor, încearcă să îi dea izvorului frumuseţea şi menirea de altădată.

Astăzi dimineaţa am fost invitat la binecuvântarea izvorului şi de rând cu asta a lucrărilor ce au demarat. Au fost cumpărate materiale de construcţii, s-a pregătit o troiţă, însă mai sunt încă atâtea de făcut, ca acest izvor să arate ca un adevărat complex pentru trecători.

Localnicii cred în minunea pe care o poate face Dumnezeu, încât să le trimită pe cineva care i-ar ajuta în acest scop nobil.

Dacă binevoieşte cineva să ajute la înfăptuirea acestei lucrări, rugăm să contactaţi familia Ilaşciuc. Tel.: 022/384937.

Domnul să ajute.

Pr. Octavian Moşin

Această prezentare necesită JavaScript.


Articole Asemănătoare
1655

De ce îmi vin ispite în vremea rugăciunii?

În vremea rugăciunii vin asupra noastră atâta ispite, că ni se pare că avem mai multă pace şi linişte când nu ne rugăm! E o veche şi bine-ştiută viclenie a dracului, care ne-aduce gândul că ne merge rău fiindcă ne rugăm, şi de nu ne vom mai ruga, ne va fi mult mai bine. Slavă lui Dumnezeu că dracu […]

Articole postate de același autor
278

Alese mângâieri pentru copii din centre comunitare din capitală

În urma colaborării dintre Biserică şi Direcţia municipală pentru protecţia drepturilor copilului, mai mulţi adolescenţi şi tineri din familii social-vulnerabile beneficiază de suport spiritual şi material. Astăzi, la iniţiativa Asociaţiei Studenţilor Creştini Ortodocşi, câţiva slujitori moldoveni stabiliţi în Italia au poposit acasă cu daruri alese. Au fost vizitate mai multe familii nevoiaşe, care au primit […]