Rugăciune de mulțumire Domnului pentru buna desfășurare a Săptămânii Tineretului Ortodox în protopopiatul Căușeni

1115

Creştinii afirmă: atunci, când în biserică intră un copil, se iartă un păcat, atunci când intră zece copii se iartă o sută de păcate atunci, când în sfântul locaş intră o sută de copii, zilele lumii se adaog. Dumnezeu ştie să preţuiască viitorul şi nu vrea să ne lase pierzaniei.

Nu mai puţin de trei sute de copii/tineri, părinți și profesori din satele Sălcuţa, Tănătari, Chircăieşti, Chircăieştii Noi, Taraclia, Cârnăţenii Vechi şi din oraşul Căuşeni s-au adunat, la finele Săptămânii Tineretului Ortodox, în faţa portalului mănăstirii Sfintele Mironosiţe Marta şi Maria care se află nu departe de traseul Căuşeni-Tighina între satele Tănătari şi Hagimus. Ei au săvârşit până aici, fiecare în parte un Drum al Crucii şi în acest loc toate aceste pârâiaşe s-au contopit într-un râu de copii încondeiat în culorile iilor şi cămăşilor naţionale. Această mulţime cu Sfânta Cruce în faţă înălţa spre cer Imnul Floriilor și peste toate plana Divinitatea.

Falnicul alai nu a făcut nici o pauză ci a înaintat tumultuos prin uşile larg deschise ale bisericii completând fantastica ei atmosferă. În faţa acestei inocente adunări au păşit şi, iată, acum au format sobor, preoţii. Te-Deum-ul către Mântuitorul, care a intrat umil, pe mânzul asinei, în Ierusalim a fost oficiat de de către Vasile Damaschin, protopop de Căuşeni şi preoţii Nicolae şi Sergiu Jelihovschi (Sălcuţa), Pavel Drăgan (Chircăieşti), Ioan Griţcu (Tănătari), Serghei Sorocean (Tocuz), Victor Ghenciu (Cârnăţeni), Ioan Bacal (Chircăieştii Noi), Andrei Danu și Adrian Iațco (Căușeni), Mihail Berestean (Taraclia).

În continuare copiii au venit să arate lumii că anii de şcoală în care opţiunea lor a fost religia, nu au trecut în zadar. A fost chiar şi un pui de rivalitate, deşi nimeni nu a anunţat un concurs. Au fost interpretate cântecele-rugăciuni ale creştinătăţii, dar şi cele care alcătuiesc patrimoniul de aur al marii familii creştine. În interpretarea copiilor sacralitatea acestor cântări sporeşte în intensitate. Toate satele nominalizate au venit cu câte un cor de copii, reprezentând cu demnitate şi har localităţile din care au venit pe drumul crucii. Preoţii despre care am vorbit dar şi invitaţii la această creştinească solemnitate au găsit cuvinte de laudă pentru copii şi au avut grijă să evoce marele praznic al Intrării Mântuitorului în Ierusalim.

- Numai aşa, cum suntem astăzi, ne putem numi creştini adevăraţi, a menţionat părintele Vasile Damaschin, când suntem toţi o respiraţie şi un crez.

- Noi astăzi am reuşit să trecem peste o prejudecată a celor lipsiţi de credinţă, care afirmă că biserica este locul, unde se adună numai cei care şi-au trăit viaţa, avea să menţioneze preotul Mihail Berestean.

- Nu trebuie să ne sfiim atunci când mărturisim că suntem creştini ortodocşi, a menţionat invitata sărbătorii Natalia Lozan, redactor al portalului și revistei ”Altarul Credinței”.

- În fiecare an trei milioane de copii nu se nasc din cauza că lumea nu respectă învăţătura ce ne-a lăsat-o Mântuitorul şi Biserica Sa, a afirmat în faţa adunării Nadejda Usatâi, președintele Asociației Moldova pentru viață.

Oricine s-ar fi bucurat văzând sute de copii risipiţi după rugăciune pe teritoriul mănăstirii pentru a se îndulci şi a se însănătoşi duhovniceşte şi trupeşte. E o privelişte care merită să fie văzută.

Vladimir Sărătilă, jurnalist

Această prezentare necesită JavaScript.


Articole Asemănătoare
532

130 de ani de la naşterea preotului-poet Alexei Mateevici, comemorați în Protopopiatul Căușeni

Orice creştin doreşte să întâmpine sărbătoarea Învierii Mântuitorului cu straiele dar, mai ales, cu inima curată. Este o singură cale de purificare pentru a te bucura din plin de cea mai mare sărbătoare a creştinilor. Această cale este rugăciunea, postirea, şi mărturisirea păcatelor. Acest lucru îl fac cu cea mai mare râvnă şi păstorii duhovniceşti, […]

Articole postate de același autor
2087

Pentru că tu mamă ești. Pentru că eu fiică sunt…

Iubită mamă, pentru că tu nu ai început și nici sfârșit, pentru că tu nu mori niciodată, pentru că tu ești fântâna vieții pe Pământ, din care tot Universul bea apă, pentru că tu poți ajunge și dincolo de cer, privind în ochii copilului tău, pentru că în tine trăiește Eva, cu seninătate de început […]