PS Siluan: „Numai prin pocăință deasă devenim conștienți de propria responsabilitate și slujire!” Episcopul de Orhei a săvârșit Liturghia Darurilor mai înainte Sfințite, înconjurat de slujitorii Vicariatului de Orhei

577

Vineri în săptămâna a IV-a din Post, 3/16 martie 2018, cu binecuvântarea şi purtarea de grijă a ÎPS Vladimir, Mitropolit al Chișinăului și al întregii Moldove, Preasfințitul Siluan, Episcop de Orhei, Vicar al Mitropoliei Moldovei și Președinte al Sectorului Sinodal „Mănăstiri și Viață Monahală”, a săvârșit Liturghia Darurilor mai înainte Sfințite împreunată cu vecernia, înconjurat de soborul preoților din cadrul Vicariatului de Orhei.

În cadrul slujbei slujitorii altarelor din cuprinsul Vicariatului de Orhei au fost primiți la Sfânta Taină a Mărturisirii, care a avut loc în Biserica cu hramul „Sf. Nicolae” din cadrul Mănăstirii Curchi.

La întâlnirea euharistică au fost prezenți șefii de sectoare ai Vicariatului de Orhei, Duhovnicul Vicariatului, Prot. Mitr. Grigorie Postu, reprezentanții celor patru departamente, precum și toți slujitorii Bisericilor din cuprinsul municipiului Orhei.

Imnele deosebite și cu un profund caracter pascal ale Sfintei Liturghii a Darurilor mai înainte Sfinţite au adus în sufletele preoților întărire duhovnicească la mijlocul postului Sfintelor Paşti.

În cuvântul adresat la sfârșitul slujbei, Preasfințitul Siluan, Episcop de Orhei, a ținut să reînnoiască în sufletele preoților învățăturile ce vizează postul adevărat și a dat mai multe îndrumări slujitorilor, pentru a se pregăti cum se cuvine de slăvitul Praznic al „Învierii Domnului”:

„În această perioadă liturgică specială Sfânta noastră Biserică ne cheamă pe toți, slujitori și credincioși, să pătrundem în misterul liturgic și să ne lăsăm cuprinși de el. Sfânta Liturghie, Sfintele Taine ale Bisericii și toate ierurgiile Ei, le vom trăi cu adevărat doar atunci când vom cunoaște adevărata lor însemnătate adâncă și ne vom pregăti potrivit sfințeniei lor. Numai prin pocăință deasă devenim conștienți de propria responsabilitate și slujire! Pentru că Taina Spovedaniei lăsată nouă de Mântuitorul Hristos este sacramentul terapeutic care ne ajută pe noi slujitorii Bisericii să fim permanent sensibili și deschiși la harul lui Dumnezeu care se află în noi. Să ne învrednicească Domnul ca harul Sfintei Liturghii pe care-l primim prin împărtăşirea cu Trupul şi Sângele Său să ne ajute să facem din viaţa noastră o Liturghie continuă!”

Totodată, Preasfinția Sa a transmis binecuvântările părintești ale ÎPS Mitropolit Vladimir, adresând mulțumiri preoților pentru munca jertfelnică pe care o depun întru păstrarea și promovarea Sfintei noastre Ortodoxii, dorindu-le putere de muncă și pentru viitor, spre slava Bisericii străbune.

Această Sfântă Liturghie specială s-a încheiat cu rânduiala solemnă a împărtăşirii slujitorilor cu Trupul şi Sângele Mântuitorului nostru Iisus Hristos. În acest fel postul devine ceresc prin Euharistie, iar Euharistia se ia cu pregătire ascetică severă, vădindu-şi originea şi destinaţia cerească.

După încheierea Sfintei Liturghii, a urmat prezentarea dărilor de seamă trimestrială a clericilor din Vicariat.

Serviciul de presă al Vicariatului de Orhei

Această prezentare necesită JavaScript.


Articole Asemănătoare
689

A doua parte a Canonului Sfântului Andrei Criteanul oficiată în Biserica „Înălțarea Domnului” din or. Orhei

“Hristos S-a făcut om / chemând la pocăință pe tâlhari și pe desfrânate./ Suflete, pocăiește-te, /că s-a deschis acum ușa Împărăției / și o răpesc înainte / fariseii, vameșii și desfrânații / prefăcându-și viața prin pocăință “. (Canonul cel Mare IX, 6) În cea de-a doua zi din postul Sfintelor Paști, Preasfințitul Părinte Siluan, Episcop […]

Articole postate de același autor
1573

Chemarea mamelor este să ocrotească copiii

Oh, mamelor creștine! Voi care doriți mântuirea copiilor voștri, lucrați pentru aceasta cu frică și cu cutremur! Aduceți-i fără amânare în acest moment pe copiii voștri la Iisus Hristos, îndrumați-i spre Acesta prin pilda voastră de virtute, prin rugăciunile voastre fierbinți, prin Legea lui Dumnezeu, prin Tainele Sfintei Biserici, și vor fi păziți, se vor […]