Preotul Pavel Borșevschi: “cel mai mare microb cu care știu sigur că trebuie să lupt este păcatul…”

2773

Un deputat din România a propus ca slujbele bisericești să fie suspendate în plin Post Mare, din cauza răspândirii coronavirusului de tip nou. Aceeași presiune asupra Bisericii Ortodoxe se face simțită și în alte state europene. Iar în R. Moldova, de ieri au fost interzise toate evenimentele și întrunirile cu participarea a mai mult de 50 de persoane. La rândul său, Nicolae Furtună, șeful Agenției Naționale pentru Sănătate Publică, a recomandat creștinilor să se roage acasă și să nu meargă la biserici. TIMPUL a discutat despre această situație cu preotul Pavel Borșevschi, parohul bisericii „Sf. Dumitru” - unul dintre cele mai vizitate locașuri sfinte din Chișinău.

- Părinte Pavel, cum explicați intențiile autorităților mai multor state de a închide temporar bisericile ortodoxe, în legătură cu epidemia de coronavirus?

- Eu mă întreb de ce gripa sezonieră, care încă nu a trecut, a avut mai multe victime, dar atunci nu s-a opus nimeni. Fiind și profesor, știu că, la unele licee, era câteodată la lecții numai jumătate de clasă, dar nu a fost atâta panică. În orice situație, în biserică nu s-a îmbolnăvit nimeni, deși ea a slujit chiar și în cele mai grele timpuri. Noi nu suntem pur și simplu o gloată de oameni inconștienți, ci suntem creștini. Sf. Isaac Sirul spune că creștin este acel care îl imită pe Hristos în cuvânt și în faptă și crede cu discernământ în Sfânta Treime și în Sfintele Taine. Anume discernământul este la mijloc. Dacă vor înceta să slujească bisericile în Moldova, mă tem că țara noastră va eșua. Pentru ca statul să stea liniștit că aici oamenii sunt sănătoși, ar putea trimite lucrători medicali, care să stea în preajma bisericilor și să verifice starea sănătății vizitatorilor, așa cum stau la hotar sau la intrarea în alte instituții. Și ei se vor convinge că aici sunt numai oameni sănătoși, căci pe Biserică se sprijină lumea. Noi nu ne temem, dar dacă ei se tem, le vom permite să ne controleze temperatura, dar să nu ne interzică să ne rugăm. Iar cei care se tem de microbul ăsta nici nu vin la împărtășit, căci nu au credință suficientă în Dumnezeu.

„Sâmbătă și duminică, s-au împărtășit foarte mulți medici, printre care șefi de spitale”
- În ultimul timp, numărul enoriașilor este același sau la biserică vin mai puțini oameni?

- La „Sf. Dumitru”, atât interiorul bisericii, cât și curtea sunt arhipline, ca în toți anii. În ultima duminică, la prima Liturghie, s-au împărtășit aproape 300 de oameni, iar la cea de a doua – peste o mie. Cei care se împărtășesc vin mai întâi la spovedanie și noi îi vedem, ne dăm seama de starea lor. Celor care se simt rău le recomandăm să stea acasă și, dacă e nevoie, mergem și-i împărtășim la domiciliu. Repet, cea mai mare virtute în biserică este discernământul și creștinii sunt oameni conștienți. Pe de altă parte, epidemia asta este încă un control asupra conștiinței și credinței noastre în Hristos. Dacă vă temeți, întăriți-vă credința și, după ce va trece coronavirsul și Postul Mare, veți veni și voi la împărtășanie. Noi nu vă desconsiderăm și o să vă primim cu drag orișicând. Să mai știți, printre altele, că duminica trecută, și sâmbătă chiar, au venit să se împărtășească foarte mulți medici, printre care șefi de spitale: de la Spitalul Republican, de la Spitalul Oncologic, de la Spitalul de Urgență, de la Spitalul pentru Copii. Medicii reprezintă prognoza cea mai importantă în privința unei maladii și dacă ei, fără a se teme, se împărtășesc, ne dăm bine seama ce înseamnă asta. Orice creștin, când vine la biserică, știe că are ocrotirea totală de la Hristos și de la Sfintele Taine. Pentru că în Sfântul Potir este Hristos, noi zicem înainte de a ne împărtăși: „Vrând să mănânci, omule, trupul stăpânului, cu frică te apropie să nu te ardă, căci foc este”. În acest foc mistuitor arde păcatul, care e cel mai mare microb. Iar coronavirusul, ca și alte virusuri, este un păcat trimis asupra noastră, este rezultatul căderii omului din pricina la tot ce se întâmplă azi pe planetă, inclusiv corupția și lipsa dragostei dintre oameni. Vă imaginați ce se va întâmpla, dacă închidem bisericile din cauza unui păcat, care poate fi tămăduit numai în biserică? Eu, de exemplu, mă întorc întotdeauna de la biserică acasă sănătos trupește și sufletește. Pentru că în biserică noi aducem apă, dar luăm agheasmă, aducem pâine, dar luăm anaforă. Ceea ce luăm din biserică duce spre viața veșnică. De aceea nu-s de acord sub nicio formă cu suspendarea slujbelor religioase. Nu sunt de acord nici cu suspendarea lecțiilor în școli. În opinia mea, ar fi mai bine ca cei mici să frecventeze instituțiile de învățământ, pentru că acolo cel puțin sunt în vizorul profesorilor și a medicului de la școală. Dar acasă cine-i vede? Ei oricum vor ieși în drum, pe la prieteni și atunci vom avea mai mulți copii bolnavi, din păcate.

- Cel mai mare reproș la adresa Bisericii într-o astfel de situație se referă la lingurița cu care sunt împărtășiți toți enoriașii...

- Folosirea la împărtășanie a unui singur, a unei singure lingurițe și a unui singur disc este o practică consfințită de biserică de secole întregi, de la începuturile sale. Nu putem renunța la aceasta, pentru că noi chiar credem în Trupul și Sângele lui Hristos, care ne izbăvește de boli, dar nu ne bagă microbi de gât. Hristos este cel care ne dă darul vieții și el ne păzește acest dar. Fără voia Lui, păr din capul nostru nu va cădea. Dar „cei cu lingurița” sunt oameni ispitiți de necredința lor și noi îi iertăm, fie ei îngeri din cer, ierarhi sau patriarhi. Dacă vom avea credința corectă în Hristos, nu vom mai umbla cu „lingurița”. Noi însă știm că aceste vase sunt sfinte. Ce înseamnă sfințenie? Iată, când Daniel a fost aruncat în groapa cu lei, deși leii au fost ținuți mai multe zile flămânzi, nu l-au mâncat. Doar l-au mirosit și, din pricina că el mirosea a sfințenie, nu s-au atins de el. Și atunci l-au scos din groapă și, înțelegând că a fost pe nedrept batjocorit, i-au aruncat acolo pe batjocoritorii lui. Știți că leii i-au devorat. De ce? Pentru că miroseau a păcat. Noi nu ne temem de microbul ăsta, pentru că Dumnezeu pe-ai lui nu-i lasă niciodată. Și slujbele în biserici nu pot fi oprite sub nicio formă, nici în caz de război, nici în caz de ciumă sau molimă. În Uniunea Sovietică, am avut și holeră, dar nici atunci slujbele în biserici n-au fost suspendate. Cu atât mai mult, cu cât noi avem rugăciunea, care este un antidot contra oricărui virus.

- Dacă s-ar ajunge la situația în care vi s-ar interzice să oficiați slujbe, cum veți reacționa?

- Eu chiar și pe brânci, dar voi veni la biserică. Și pe cei care o să vină împreună cu mine, o să-i primesc. Nihil sine Deo! Nimic fără Dumnezeu! Biserica trebuie să slujească. Dacă noi vom tăcea, pietrele vor da glas. Așa zice Scriptura.

- Credeți că COVID-19 este o maladie naturală sau artificială?

- Clar că-i artificială, nici nu poate fi pus la îndoială acest fapt. Mie îmi place atitudinea autorităților din Israel, unde nu există strictețea asta ca în Europa. În cazul acestui virus, ei vorbesc de imunitate, iar în spitale sunt doar cei care într-adevăr sunt grav bolnavi. Ceilalți nu sunt obligați la nimic. Dar la noi se face prea mare panică.

- Oare de ce se face atâta panică în Europa?

- Orice panică, când se face, are un singur scop, ca să fie prostită lumea. Consider că aici nu vorbim de economie, ci de îmbogățire ilicită, când cineva crede că face avere prin minciună. E ca și în cazul furtului miliardului.

- Dacă virusul e artificial, cine credeți că l-a creat?

- Păi, mai marii lumii acesteia, care au interese suspecte. Nu vă supărați, dar asta nu ține de preocupările mele. Cel mai mare microb cu care știu sigur că trebuie să lupt este păcatul, pentru că toate se întâmplă din cauza păcatelor. Urmăriți istoria sfântă din Biblie. Când îl părăsea pe Dumnezeu, poporul său se îmbolnăvea, ajungea pe mâna dușmanilor, avea secetă și inundații... Atunci toate se răsculau împotriva lor. În rest, imunitatea mea este bună și eu îl am pe Dumnezeu. Și dacă Hristos e în noi și cu noi, cine mai poate sta împotriva noastră?

sursa https://www.timpul.md/


Articole postate de același autor
2444

Reflector Analitic cu protoiereul Octavian Moșin

În cadrul emisiunii au fost discutate mai multe aspecte ce țin de locul bisericii în societate precum și a modului în care colaborează aceasta cu alte insituții. S-a făcut o trecere în revistă a campaniilor sociale organizate de BOM, dar și a altor acțiuni desfășurate în parteneriat. La final parintele a venit cu un mesaj […]