Praznicul „Bunei Vestiri” și ziua Sâmbetei cele Mari, cinstite la Mănăstirea Curchi prin slujire arhierească

401

În acest an, în ziua sâmbetei celei mari, 25 martie/7aprilie, întreaga Biserică a lui Hristos prăznuiește și sărbătoarea Bunei Vestiri a Maicii Domnului, praznic împărătesc care a fost ținut cu o deosebită solemnitate și evlavie la sfânta noastră mănăstire Curchi, întrucât în acest an sărbătoarea împărătească a căzut în timpul celei mai însemnate săptămâni dramatice și zguduitoare de conștiințe din ciclul anului bisericesc.

Buna Vestire marchează ziua în care Preasfânta Fecioară Maria a fost anunţată de Arhanghelul Gavriil că a fost aleasă de Dumnezeu să Îl poarte în pântece pe Mântuitorul Hristos.

Bucuria creștinilor, veniți să ia parte la Sfânta Liturghie de la mănăstirea Curchi, a fost încununată de prezența în mijlocul slujitorilor mănăstirii a Preasfințitului Siluan de Orhei, Vicar al Mitropoliei Chișinăului și a Întregii Moldove și Egumen al Sf. Mănăstiri Curchi, care a săvârşit Dumnezeiasca Liturghie a Sfântului Ierarh Vasile cel Mare.

În cuvântul de învăţătură adresat cu acest prilej la încheierea Sfintei Liturghii, Preasfinţitul Siluan a subliniat însemnătatea praznicului Bunei Vestiri, dar și a zilei sâmbetei celei mari: „Astăzi, suntem chemați cu toții de Sfânta noastră Biserică să contemplăm icoana vie a Bunei-Vestiri, sărbătoare care, prin profundele ei semnificații teologice, ne arată într-un mod vădit modul în care s-a realizat începutul mântuirii noastre. Astăzi s-a împlinit făgăduința lui Dumnezeu făcută protopărinților noștri Adam și Eva că le va trimite un Izbăvitor, prin această veste de bucurie adusă de Arhanghelul Gavriil Sfintei Fecioare Maria, a acestui dar dumnezeiesc împărtășit întregii omeniri. Din acest motiv Praznicul Bunei-Vestiri este unul din cele mai vechi praznice ale Bisericii, bogat în multe învățăminte, numit și împărătesc, pentru că nu este numai în cinstea Maicii Domnului, ci și a Mântuitorului nostru Iisus Hristos, Care S-a întrupat pentru noi oamenii și pentru a noastră mântuire din Preasfânta Fecioară Maria, prin puterea și lucrarea Duhului Sfânt.

Fecioara Maria este cea care a aflat har / a fost înzestrată cu har de la Dumnezeu „ceea ce ești plină de har” (Luca 1,30), dobândind astfel un statut unic înaintea lui Dumnezeu și al oamenilor. Din cuvintele îngerului mai vedem că Maria este consacrată pentru o acțiune specială: Binecuvântată eşti tu între femei!, având o poziție privilegiată, care ne arată și statutul ei viitor, și anume că această binecuvântare a lui Dumnezeu nu se va retrage de la ea”, a menționat Preasfinția Sa în cuvântul predicatorial.

Răspunsurile la strană au fost date de către Corul arhieresc al Mănăstirii Curchi.

Sursa: http://manastireacurchi.md/

Această prezentare necesită JavaScript.


Articole postate de același autor
352

Ediție jubiliară a festivalului colindelor la Râșcani

 La data de 08 ianuarie în incinta Școlii de Artă din orașul Rîșcani s-a desfășurat cea de-a 10-a ediție a festivalului colindelor ,, Astăzi s-a născut Hristos”. Evenimentul a fost organizat de către Protopopiatul Rîșcani în colaborare cu  Secția Cultură al Consiliului Raional Rîșcani, reprezentând un exemplu de bună colaborare dintre  Biserică și Administrația Publică Locală.    După […]