Postul, ajutor în lupta cu păcatul

4517

Ce este postul ?

Postul este abaterea de la mîncare, bautură, somn pentru a crește spiritual.Postul este rînduit pentru curățirea sufletului prin rugaciune, spovedanie si împartașanie cu Sfintele Taine.

Postul nu trebuie considerat nici un fel de dietă. Nu ar trebui să postim ca să slăbim, ci ca sa obținem o apropiere mai profundă cu Dumnezeu. Postul este un medic al sufletelor noastre.

De ce postim lunea miercurea si vinerea ?

Noi postim lunea pentru sănătate şi pentru paza îngerilor, că-i de mare folos. Miercurea, în amintirea vânzării Domnului, iar vinerea postim în cinstea înfricoşatelor şi mântuitoarelor Patimi ale Domnului, Dumnezeului şi Mântuitorului nostru Iisus Hristos.

(Îndrumări duhovnicești pentru vremelnicie și veșnicieO sinteză a gândirii Părintelui Cleopa în 1670 de capete, Editura Teognost, Cluj-Napoca, 2004, p. 212)

Cum sa postim?

Exista postul simturilor, al mintii si al duhului. Pacatul vine prin doua izvoare: prin mânie si prin lacomie, iar prin post si rugaciune acestea seaca.

Înainte de a posti trebuie sa ne împacam cu toti semenii nostri. De la Mântuitorul Iisus Hristos am aflat ca Dumnezeu este iubire si porunca cea mai mare este porunca iubirii de Dumnezeu si de oameni.

Una din legile iubirii se numeste iertare si, împlinind-o, vom înfrânge mânia. Mântuitorul Iisus Hristos ne-a spus: “De veti ierta oamenilor gresealele lor, ierta-va si voua Tatal vostru cel Ceresc; iar de nu veti ierta oamenilor gresealele lor, nici Tatal vostru nu va va ierta gresealele voastre”. (Mt. 6, 14-15)

Cu privire la post, Sfântul Ioan Gura de Aur ne îndeamna astfel: “Nu numai gura si stomacul vostru sa posteasca, ci si ochii, picioarele si mâinile si toate madularele trupului vostru. Mâinile sa posteasca, ramânând curate de hotie si lacomie, picioarele nealergând spre locuri pacatoase, ochii sa nu priveasca la frumuseti straine, gura sa posteasca de sudalme si de vorbiri rusinoase”. 

Foloasele postului

Dupa marturisirea Sfintei Scripturi, postul este de folos:

. în vremea judecatii lui Dumnezeu (Ioan 3, 4-7);

. în vreme de nenorociri si primedjii (2 Regi 1, 12);

. pentru izbavirea de primejdiile viitoare (Ioil 12, 12);

. în vreme de suferinta a Bisericii (Mt. 9, 15);

. pentru a ajuta pe cei în suferinta (Ps. 34, 12), vindecându-se de tot felul de boli sufletesti si trupesti;

. pentru întoarcerea la Dumnezeu (2 Par. 20, 13).

Sfântul Apostol Pavel ne spune ca: “...trupul pofteste împotriva Duhului, iar Duhul împotriva trupului”. (Gal. 5, 17) Deci sa taiem placerile trupului pentru a întari prin Harul Dumnezeiesc sufletul si astfel sa biruim, prin post, patimile si pe diavol.

Prin post ne smerim trupul, iar prin priveghere si rugaciune ne luminam mintea. Mâncarurile grase si alcoolul ridica din stomac un nor material gros, care împiedica luminile Duhului Sfânt sa se pogoare asupra mintii.

Daca vrei sa fii întelept, da fiecarei parti din tine, adica sufletului si trupului, cele de care sunt vrednice:

¨ partii rationale a sufletului da-i sa citeasca scrieri duhovnicesti si rugaciuni;

¨ mâniei da-i dragoste duhovniceasca care se opune urii;

¨ poftei da-i cumpatare si înfrânare;

¨ trupului da-i hrana si îmbracaminte, atâta cât sunt de trebuinta.

În concluzie, postul este cea dintâi porunca dumnezeiasca, data pentru mântuirea noastra.

 Alexei Bacal

 

Articole Asemănătoare
9521

Predică la Duminica lăsatului sec de brânză (despre post şi valoarea lui)

“Iar tu, când posteşti, unge-ţi capul tău şi faţa ta o spală, ca să nu te arăţi oamenilor că posteşti, ci Tatălui tău…” (Matei 6, 17-18). Iubiţi credincioşi,  Iată-ne ajunşi şi în pragul Marelui Post. Ultima Duminică care ne pregăteşte pentru nevoinţa postului este cea de astăzi, numită şi „Duminica Izgonirii lui Adam din Rai”. […]

    Articole postate de același autor
    1500

    „În Iordan, botezându-Te Tu, Doamne…” – Botezul Domnului Iisus Hristos celebrat la Mănăstirea Curchi

    Astăzi sâmbătă, 19 ianuarie 2019 – în ziua praznicului Botezului Domnului, de la primile ore ale dimineții, mulțime de credincioși s-au reunit la Mănăstirea Curchi la serviciul divin praznical, dar și pentru momentul cel mai important: sfințirea Aghiasmei Mari – oficiat de către Preasfințitul Siluan, Episcop de Orhei, Vicar al Mitropoliei Chișinăului și a Întregii […]