Patriarhul Kiril: „Dumnezeu ne este atât de aproape încât nici nu ne putem imagina”

2572

Patriarhul Kirill a slujit vineri în Catedrala „Epifania” din Moscova. „Dumnezeu ne este atât de aproape încât nici nu ne putem imagina. Această apropiere este realizată de Duhul Sfânt prin prezența harului divin”, a explicat Patriarhul Moscovei și al Întregii Rusii în ziua Botezului Domnului, conform calendarului iulian nerevizuit.

După ceremonialul liturgic și Sfințirea cea Mare a apei, Patriarhul s-a adresat credincioșilor prezenți în catedrala din Moscova, spunând că această zi este sărbătoarea manifestării văzute a harului lui Dumnezeu în lume.

„Sărbătorim venirea în lume a Mântuitorului, prin care harul lui Dumnezeu a fost împărtășit  tuturor oamenilor. Manifestarea văzută a acestui lucru a fost Botezul Domnului în Iordan și pogorârea Duhului Sfânt peste El”.

Citându-l pe Sfântul Ioan Hrisostom, Patriarhul Rusiei a spus că „deși Mântuitorul nu avea nevoie ca Duhul Sfânt să coboare peste El, Acesta a venit în mod vizibil pentru ca lumea să vadă și să înțeleagă că prin venirea Fiului lui Dumnezeu, Duhul Sfânt coboară peste întreaga creație. Acesta este înțelesul profund al Întrupării”.

„Prin venirea Sa în lume, Domnul nu doar a răscumpărat păcatele noastre, nu doar ne-a deschis calea spre ceruri, El a adus asupra noastră dumnezeirea, harul dumnezeiesc care se dă lumii prin Biserică”, a continuat Patriarhul.

În continuare, Preafericirea Sa a vorbit despre faptul că lumea nu este separată de Dumnezeu, așa cum spuneau unii filosofi, ci lumea este în comuniune cu El și canalul prin care se realizează această comuniune este „harul dumnezeiesc care transmite întregii lumi, dar în mod special celor care îl primesc, o putere deosebită de sus”.

Dar deși prin har se realizează aproape totul, a mai spus Preafericirea Sa, „puterea dumnezeiască nu lucrează prin constrângere, împotriva voinței noastre, pentru că am fost creați cu voință liberă”.

„Sărbătoarea de astăzi formează un întreg împreună cu Nașterea Domnului, deoarece deschide înaintea noastră o perspectivă spirituală deosebit de interesantă: Știm că nu suntem singuri în fața necazurilor și a greutăților. Știm că Dumnezeu este cu noi”, a concluzionat Patriarhul.

sursa http://basilica.ro/


Articole Asemănătoare
4525

Cum se cuvine să se poarte la Botezul Domnului cei botezaţi?

“Ar trebui acum doar sa cantam slava lui Dumnezeu, Care S-a aratat la Iordan in chip treimic, slava a carei mare cuviinta ra­peste pana si mintile ingeresti, iar limbile ingeresti le misca spre cantari duhovnicesti. Dar suntem oare buni sa ne apucam de aceasta lucrare sfanta si preacereasca? Ne-am pregatit, oare, ne-am agonisit merinde de […]

    Articole postate de același autor
    1776

    Duminica a VII-a după Paști (a Sfinţilor Părinţi de la Sinodul I Ecumenic), la Catedrala mitropolitană

      În Duminica a VII-a după Paști (a Sfinţilor Părinţi de la Sinodul I Ecumenic), cu binecuvîntarea Întîistătătorului Bisericii Ortodoxe din Moldova, a fost săvîrșită Sfînta și Dumnezeiasca Liturghie, la Catedrala Mitropolitană “Nașterea Domnului” din Capitală. Dumnezeiasca Liturghie a fost oficiată de către Preasfințitul Ioan, Episcop de Soroca, împreună cu clericii catedralei mitropolitane. Respectiv, această […]