Parohia e ceva mai mult decât preotul şi zidul bisericii

4337

Parohia e ceva mai mult decât preotul şi zidul bisericii. Parohia este înţeleasă drept comunitate religioasă condusă de către un preot-paroh. Astăzi unii o asociază cu preotul şi biserica ca zid, credincioşii nefiind luaţi în calcul.

De altfel, prin „biserică” unii înţeleg fie casa Domnului, fie slujitorul. Or, comunitatea de rând cu slujitorul formează nucleul Bisericii. Fiecare credincios ar trebui să fie responsabil că este un mădular al Bisericii şi trebuie să participe la viaţa acesteia.

Biserica nu este doar locul unde venim şi ne rugăm, după cum şi parohia nu trebuie delimitată doar ca o unitate administrativ-bisericească. O localitate cât de mică ar fi, având biserică, are atâţia oameni slujitori de rând cu preotul: epitropul, dascălul, paraclisierul, clopotarul, paznicul…Fiecare creştin trebuie să identifice şi să se alipească de o comunitate creştină, deci de o biserică sau de o parohie.

Migrarea de la o biserică la alta nu este binevenită decât în cazul căutării familiei creştine lărgite şi a unui duhovnic. Toată lumea, de la preot la enoriaş, formează parohia.

Preot Octavian Moşin


Articolul Următor
Articole Asemănătoare
3999

Cât sunteţi în viaţă, rugaţi-vă neapărat pentru cei apropiaţi

Părinte Ioan, vă rog să-mi răspundeţi: chiar nu am voie să dau pomelnice pentru odihna sufletului tatălui meu adormit, care a fost botezat, dar nu s-a arătat mădular credincios al Bisericii? Vă pun această întrebare şi cu privire la rudele mele care au adormit şi care au fost botezate, dar nu au fost îmbisericite. Cum […]

Articole postate de același autor
3025

Ce e cu ziua îndrăgostiților?

E săptămâna pregătirilor intense pentru serbarea zilei îndrăgostiţilor. Unii ne solicită să le oficiem Taina Cununiei chiar în această zi, alţii vor să facă declaraţii de dragoste chiar în biserică și alte multe năstrușnicii. Pentru mulţi tineri această zi e „sfântă”, încercând s-o petreacă cât mai romantic. Fidelii prăznuitori se laudă că au comandat mese […]