O mamă a fost umilită din cauză că nu a avut bani de fondul clasei

2783

Deși statul, în teorie, pune la dispoziția elevilor toate cele necesare studiului, practici precum fondul clasei sunt încă actuale. Bineînţeles că, în asemenea condiţii, există şanse ca unii dintre părinţi să nu poată plăti aşa numitele cotizaţii. Chiar dacă lucrurile de acest fel sunt considerate ilicite, părinţii pot ajunge să fie umiliţi, din cauza refuzului lor de a contribui financiar în fiecare lună. Mai mult, se pare că asemenea practici se întâmplă nu doar la noi în ţară.
Un caz recent, de la Școala Gimnazială nr. 24 „Ion Jalea”, a revoltat comunitatea din Constanța. Pentru că situația materială nu îi permitea să dea bani pentru imprimantă, laptop, casetofon sau perne pentru scaune, o mamă a fost umilită de către ceilalți părinți din clasă. 

Femeia, mamă a 6 copii, le-a prezentat celorlalți părinți motivele pentru care nu poate plăti: are 6 copii la școală și nu își permite asemenea cheltuieli. Chiar şi aşa, gestul femeii a fost considerat revoltător de către anumiți părinți din clasă, fiind intrepretat ca o eschivare de la îndatoririle de mamă.

În consecinţă, mămica a fost exclusă de pe grupul de whats-app al clasei, deşi acesta este canalul de comunicare al clasei, unde se discută lucruri ce ţin de actul educaţional şi nu doar despre bani. 

„Persoana care nu a vrut să plătească perna şi nimic altceva, nu are rost să participe la discuţii. Am eliminat-o. Mi-a spus că ea nu dă bani la fondul clasei pentru că este ilegal. Da, nu are temei legal, dar ca să nu vă cer câte 1 leu, 2,3 am consimţit să strângem o sumă de 50 lei fiecare din care să se cumpere ce va mai fi nevoie. Oricum, facturi şi tot ce s-a cumpărat, am dovada. Perna care nu a plătit-o P. o vor plăti toţi copiii sau doamna. Nu i-am cerut doamnei, cu toate că dânsa aşa a dorit, ci am luat-o din fond. Sunt 25 de copii, dar această doamnă P. nu vrea să contribuie cu niciun ban”,a fost mesajul mamei care administrează grupul.

O altă mamă s-a alăturat, la fel de revoltată de neruşinarea părintelui care a refuzat să plătească cei 300 lei :

„Da, e destul de neplăcut, mai ales că restul banilor s-au cerut pentru manuale în mare parte. Este doar rea-voinţă”, a concluzionat mămica.

Totodată, se ştie că strângerea de bani pentru așa numitul fond al clasei este o acțiune pentru care nici o persoană nu poate fi constransă să plătească, iar manualele școlare necesare sunt puse de către autorităţi la dispoziţia tuturor elevilor.

sursa http://unica.md/


Articole Asemănătoare
2018

Ziua copiilor la Ungheni

Miercuri, 1 iunie 2016, a fost o zi plină de activități și surprize pentru copii. În incinta Centrului Eparhial din orașul Ungheni, la orele 15:00, cu binecuvîntarea Preasfințitului PETRU, Episcop de Ungheni și Nisporeni, Departamentul Eparhial Activitate Pastorală Pentru Tineret în parteneriat cu Asociația Tinerilor Ortodocși din Moldova a desfășurat un șir de activități de […]

Articole postate de același autor
2080

Marșul pentru viață 2016 – Pentru viață, pentru femeie, pentru familie

>În perioada 1-31 martie, în Republica Moldova are loc Luna pentru viaţă 2016 – Pentru viaţă, pentru femeie, pentru familie, având ca punct culminant Marşul pentru viaţă 2016 organizat sâmbătă, 26 martie a.c. Mesajul pe care dorim să îl transmitem prin tema acestui an, „Pentru viaţă, pentru femeie, pentru familie”, este că binele femeii însărcinate […]