Nu doar in Romania ci si in Grecia se prevede construirea unei moschei. Atena permite construirea primei moschei dupa 180 de ani de interdictie

2580

Prima moschee oficiala va fi ridicata in capitala Greciei, la aproape 180 de ani de cand acestea au fost interzise pe teritoriul grecesc, de catre guvern.

In aceasta luna, guvernul Greciei a votat un nou amendament prin care accelereaza construirea unei moschei in cartierul Votanikos din Atena, aflata in planurile autoritatilor de acum 10 ani, precum si alocarea a peste 946,000 Euro pentru constructia acesteia.

Nici o moschee n-a fost construita in Atena de la sfarsitul ocupatiei Imperiului Otoman in Grecia, in 1829. Se estimeaza ca aproape 1 milion de musulmani locuiesc la momentul dat in Grecia, si numai in Atena se afla peste 200,000 care folosesc la momentul actual peste 100 de moschei improvizate in garaje si pivnite, pentru rugaciuni si alte ritualuri.

Odata cu sosirea valului de imigranti din Orientul Mijlociu si Africa de Nord, numarul musulmanilor a crescut considerabil, intensificand nevoia unei moschei, Atena fiind aproape unica capitala Europeana in carw nu exista o moschee, iar acest lucru se va schimba in viitorul apropiat.

Primarul Atenei, Giorgios Kaminis a descris noua decizie a guvernului ca "un pas decisiv cu privire la implementarea drepturilor omului si in special a dreptului de practicare a religiei in conditii care nu incalca demnitatea celor care o practica".

O parte dintre musulmani sunt totusi nemultumiti, deoarece locatia in care este prevazuta constructia moscheii, se afla intr-o zona industriala, unde sunt localizate mai multe depozite abandonate, acestia considerand ca locul nu este potrivit constructiei unui loc de rugaciune, si si-ar dori una in apropriere sau chiar in centru orasului.

"Si noi suntem cetateni greci, platitori de taxe, prin urmare este dreptul nostru si meritam sa avem un loc unde sa ne rugam cu demnitate", afirma Naim Elghandour, cetatean grec de origine egipteana, presedintele Asociaitiei musulmanilor din Grecia. Ministrul a mai spus ca s-au emis autorizatii pentru alte patru moschei pe teritoriul tarii, care functionau pana acum clandestin. „Aceste moschei nu sunt noi, ele functioneaza deja de cativa ani, dar am reusit sa le aducem in legalitate”.

Odata cu pierderea controlului Imperiului Otoman asupra Greciei, biserica Ortodoxa Greaca si-a reluat rolul de autoritate religioasa a tarii, eliminand toate semnele de influenta a fostului regim.

sursa http://www.pravmir.com/athens-allows-first-mosque-180-years/

traducere şi adaptare Natalia Luchita


Articole Asemănătoare
3361

Grecia ar trebui să pastreze tradiția Muntelui Athos, în ciuda presiunilor UE

Biserica Ortodoxă Rusă speră că Grecia nu va ceda la presiunile unui număr de parlamentari și oficiali europeni și va păstra tradiția spirituală și statutul istoric al Muntelui Athos ca fiind un centru multinațional al întregii lumi ortodoxe, a declarat protopopul Igor Yakymchuk, reprezentantul Departamentului de Relații Externe al Patriarhiei Moscovei, pe 5 februarie, în […]

Articole postate de același autor
4948

Mănăstirile de la Meteora

Complexul monahal de la Meteora, din Grecia, este unic în lume. Din marea pădure de stânci, 24 au fost sfinţite ca locuri de nevoinţă pentru călugări. Acum au mai rămas doar 6 mănăstiri, restul ajungând în paragină. Construcţia lor nu a fost deloc uşoară, călugării având nevoie şi de 70 de ani numai pentru a […]