Noi avem haină de nuntă? Duminica a 14-a după Rusalii la Mănăstirea Suruceni

1237

În Duminica a 14-a după Rusalii Sfânta Liturghie la Mănăstirea Suruceni a fost oficiată de slujitorii mănăstirii în prezența obștii monahale și a numeroși credincioși.

Textul Sfintei Evanghelii din acestă Duminici ne aduce în atenție pilda nunții fiului de împărat, rostită de către Mântuitorul, conform relatării Evanghelistului Matei, în ultimele zile înainte de Sfintele Pătimiri. 

Domnul arată imaginea aceasta a Nunţii celei mari, pentru a ne arăta că toţi suntem chemaţi la masă; mâncarea pe care El o dă este valabilă pentru oricine, căci „El nu voieşte moartea păcătosului, ci să se întoarcă şi să fie viu”. 

Însă „Mulţi sunt chemaţi, puţini aleşi…” Chemaţi sunt toţi creştinii, iar aleşi, aceia care au ştiut să îmbrace haina pocăinţei, dragostei şi a slăvirii lui Dumnezeu.

„Dacă vii la biserică fără haină de nuntă, Împăratul, Care este aici de fiecare dată, Iisus Hristos ştie ce aduce fiecare cu dânsul, dacă aduce o inimă pocăită sau măcar o inimă îndurerată pentru păcatele făcute. Ştie dacă cineva vine cu sfidare în biserică, fără să-i pese de Dumnezeu, dacă vine doar de ochii lumii sau fiindcă a auzit că dacă are nevoie de ceva şi se roagă, Dumnezeu îi ajută… Nu se intră în Împărăţia lui Dumnezeu pentru că ai venit la biserică. Nu se intră în Împărăţia lui Dumnezeu pentru că te-ai închinat şi ai aprins lumânări. Se intră în Împărăţia lui Dumnezeu atunci când vii pregătit cu haină de nuntă, cu haină de Cină. Haina aceasta este o haină spirituală, duhovnicească,” – ne spune Părintele Gheorghe Calciu.

Noi toţi suntem poftiţi la masa Împăratului, dar numai Dumnezeu ştie cine sunt aleşii. Vai celor dintre noi cărora Dumnezeu le va spune: Prietene, cum ai intrat aici fără haină de nuntă?

În cuvântul de învățătură, Părintele Laurențiu Ionașcă, clericul mănăstirii, a evidențiat faptul că Dumnezeu face tuturor această chemare la Nuntă. Nu poți să ignori o astfel de chemare și să te consideri fiu al Împărăției. În Împărăție  intră cel care trăieşte şi se bucură din această viaţă împreună cu Dumnezeu.

„Să ne lăcomim după bunurile cele de sus răpind, cu toată râvna, împărăţia cerurilor. Nu poate, nu poate să intre în Împărăţie cel care trândăveşte. Facă Dumnezeu ca noi toţi să ajungem râvnitori şi cu mintea trează, ca să dobândim împărăţia cerurilor.” (Sf. Ioan Gura de Aur)


Articole postate de același autor
2914

Biserica ortodoxă română din Bergamo va fi transformată în moschee. Părintele Gheorghe: «Trăim o catastrofă!»

Parohia ortodoxă română a încercat din răsputeri să păstreze biserica, dar la licitație musulmanii au dat cu 9.000 de euro mai mult și au cumpărat localul. Șoc pentru enoriașii români din Bergamo: Asociația Musulmanilor din Bergamo le cumpără biserica pe care o folosesc ortodocșii români din 2015. Ar fi pentru prima dată în Italia când […]