Nașterea Sf. Ioan Botezătorul sărbătorită în grădina Maicii Domnului din codrii Orheiului

1206

Astăzi 7 iulie 2019,  când Biserica Ortodoxă sărbătorește Naşterea Cinstitului Slăvitului Prooroc Înaintemergătorul şi Botezătorul Ioan, Preasfințitul Siluan, Episcop de Orhei și Vicar al Mitropoliei Moldovei, a săvârșit Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie la Mănăstirea Curchi.

În atmosfera festivă şi măreaţă a sărbătorii – cu binecuvântarea Întâistătătorului Bisericii Ortodoxe din Moldova, Preasfințitul Siluan l-a hirotonit în treapta de Diacon pe tânărul Teolog Ion Nistor, absolvent al Seminarului Teologic Ortodox ,,Sf. Ierarh Gavriil Bănulescu Bodoni” și student în anul IV – al Academiei de Teologie Ortodoxă din Municipiul Chișinău.

Biserica creştină prăznuieşte astăzi naşterea Sfântului Ioan Botezătorul. El se găseşte în ierarhia sfinţilor pe treapta cea mai înaltă, prin cinstirea acordată chiar de Mântuitorul Hristos, când, vorbind ucenicilor săi despre Sfântul Ioan Botezătorul, care era închis în temniţă de Irod Antipa, zice: „Adevăr vă spun, că dintre cei născuţi din femeie nu s-a sculat nici unul mai mare decât Ioan Botezătorul” (Matei XI, 71).

Istorisirea naşterii Sfântului Ioan Botezătorul o găsim descrisă de Sfântul Evanghelist Luca, acela care a istorisit şi naşterea şi copilăria Mântuitorului Hristos, primind amănuntele chiar din gura Preasfintei Născătoare de Dumnezeu, care, cum spune evanghelistul, „păstra toate cuvintele acestea în inima ei” (Luca II, 19).  Naşterea Sfântului Ioan a fost vestită de Arhanghelul Gavriil cu şase luni înainte de a merge la Nazaret ca să vestească Sfintei Fecioare că va naşte pe Mântuitorul.

Mântuitorul Hristos l-a prezentat pe Sfântul Ioan Botezătorul ca fiind „cel mai mare om născut din femeie” şi într-adevăr, întreaga sa viaţă şi activitate îl arată ca un om fără egal, care nu poate fi comparat cu altcineva decât în înţelesul că este mai mare decât toţi ceilalţi.

Misiunea Sfântului Ioan Botezătorul a fost aceea de a-L descoperi oamenilor pe Mântuitorul lumii. Acest mare sfânt a fost iradiat cu lumină divină, pe care apoi a răspândit-o celor din jur. Botezătorul Domnului în râul Iordan a fost supranumit şi „făclie” pentru că el strălucea în virtutea luminii împărtăşite lui de Iisus Hristos, pentru a-i pregăti treptat pe oameni să primească adevărata lumină.

Misiunea Sfântului Ioan Botezătorul a fost nu doar de a propovădui pocăinţa şi de „a lumina pe cei ce şed întru întuneric” ci şi de a-i îndemna pe cei care Îl aşteptau pe Mesia să se pregătească şi să aştepte cu încredere mântuirea pe care Acesta avea să o aducă. Despre menirea lui de a pregăti calea Domnului a profeţit cu mult timp în urmă proorocul Isaia cel supranumit „evanghelistul Vechiului Testament”.

Sfântul Ioan Botezătorul nu doar că L-a predicat pe Hristos, dar a predicat şi botezul pe care Fiul lui Dumnezeu avea să-l instituie, iar Sfânta Biserică să-l săvârşească spre iertarea păcatului strămoşesc. El vorbeşte cu prilejul botezului Domnului de prezenţa Sfintei Treimi. El este primul care vorbeşte despre Sfânta Treime. Deci, să învăţăm de la Sfântul Ioan Botezătorul, să mergem pe calea pocăinţei, pe calea iertării şi pe calea împlinirii a tot ceea ce este bine.

Credincioșii prezenți la slujirea arhierească au primit la sfârșit binecuvântarea și povețele părintești ale Preasfințitului Siluan.

Slujba divină a fost înfrumusețată de minunatele și sublimele cântări interpretate de către corul mănăstirii Curchi, condus de dl Dumitru BUGA.

Biserica a închinat Sfântului Ioan Botezătorul șase sărbători: zămislirea – 23 septembrie/6 octombrie; nașterea – 24 iunie/7 iulie; soborul – 7/21 ianuarie; tăierea capului – 29 august/11 septembrie; prima și a doua aflare a capului – 24 februarie/8 martie; a treia aflare a capului – 25 mai/7 iunie.

 

Biroul de Presă al Vicariatului de Orhei, sursa http://manastireacurchi.md


Articole postate de același autor