Muzicologii în studierea creaţiilor corale bisericeşti

373

Luni, 31 octombrie, în cadrul Academiei de Muzică, Teatru şi Arte Plastice, la specialitatea Muzicologie au fost susţinute primele două teze cu conţinut eclezial.

Ne interesează teza de doctorat a dnei Hristina Barbanoi: „Creaţia corală bisericească a compozitorului Mihail Berezovschi din perspectiva tradiţiilor muzicale ortodoxe”, care prezintă cele mai reprezentative realizări ale compozitorului din perioada interbelică.

Mihail Berezovschi a fost preot, compozitor, dirijor, pictor şi, în general, un om de o cultură aparte, care ne-a lăsat o întreagă moştenire duhovnicească. Creaţiile sale corale constituie un tezaur pentru parohiile şi mănăstirile autohtone din ultimul secol, fiind îndrăgite şi preluate de atâtea generaţii de cântăreţi, iar, de rând cu ei, de către credincioşii care participă la serviciile divine.

„Dna Hristina Barbanoi vine dintr-o familie de slujitori: protoiereul mitrofor Ioan Gajim si preoteasa Larisa din zona Ungheni, crescută în strană şi cultivându-i-se dragostea faţă de cântarea bisericească. Pentru ea acest gen de cântare nu este altceva decât o formă a rugăciunii şi o modalitate de a-şi exprima sentimentele interioare. Teza este una de pionerat, recuperatorie pentru muzicologia autohtonă şi deschide calea altor studii legate de cântarea ortodoxă”, menţionează părintele profesor Octavian Moşin, membru al Consiliului ştiinţific specializat la susţinerea tezei.

Cu acest prilej, Direcţia mitropolitană exprimă sincere mulţumiri dnei Hristina Barbanoi pentru realizarea unei lucrări cu o ţinută academică de excepţie, care va fi de real folos specialiştilor din domeniul studiilor artelor şi culturologiei, precum şi dnei profesor Irina Ciobanu-Suhomlin, conducător ştiinţific, pentru susţinere şi încurajare.

Această prezentare necesită JavaScript.


Articole postate de același autor
2654

Copii creștini răpiți și uciși în Pakistan

Departe de ochii fixați pe știri senzaționale din Occident, creștinii din Pakistan trăiesc într-o țară în care drepturile la libertate religioasă și liberă exprimare nu sunt garantate. Ca număr, creștinii depășesc 2% din populația țării, statisticile vorbind despre cel puțin un milion de următori ai Mântuitorului Iisus Hristos. Cu toată această situație oficială, extremiştii islamici […]