Misionarii ortodocși basarabeni în Japonia – un studiu de Petru Lisnic

3860

Petru Lisnic, un tânăr cercetător din Republica Moldova, este autorul unui studiu despre activitatea Misiunii Ortodoxe în Japonia în care este evidențiat rolul important pe care l-au avut în cadrul acesteia misionarii basarabeni: Arhimandritul Anatolie Chihai, cântărețul Iacob Chihai și diaconul Dimitrie Livovschi.

Lucrarea descrie activitatea Misiunii Creștine Ortodoxe din Japonia de la sfârșitul secolului al XIX-lea, eforturile căreia au fost încununate prin întemeierea Bisericii Ortodoxe din Japonia.
Autorul dezvăluie, totodată, politicile restrictive ale statului japonez față de creștinism, complexitatea relațiilor dintre autoritățile japoneze și misiunile creștine.

Istoricul, prof. Nicolae Enciu (Academia de Științe a Moldovei), care a semnalat în spațiul public apariția lucrării, apreciază că studiul este o ”notabilă reușită editorială”.
”Aflăm, bunăoară, că primul japonez care a început deprinderea învățăturilor de credință creștină a fost Takai Savabe. Inițial, acesta a fost ostil creștinilor, însă, mai apoi, după ce a cunoscut dogmele credinței ortodoxe, a lăsat sacerdotismul budist și a primit botezul ortodox, cu numele de Pavel. În scurt timp, lui Savabe i s-au alăturat alți doi conaționali, care, în 1868, după o îndelungată cunoaștere a credinței, au primit botezul ortodox, devenind adevărați propovăduitori”, notează profesorul Nicolae Enciu.

Petru Lisnic a precizat că ”istoria Misiunii Bisericii Ortodoxe Ruse în Japonia a fost cercetată atât în Rusia, cât și în Țara Soarelui Răsare, dar fără a fi investigat rolul important pe care l-au avut basarabenii – diaconul Dimitrie Livovschi, Arhimandritul Anatolie și fratele său, cântărețul bisericesc Iacob Chihai”.

Membrii misiunii i-au cucerit pe japonezi mai întâi cu dragostea creștinească, iar mai apoi prin predicarea Cuvântului Evangheliei.

Cercetând acest subiect, mi-am propus nu doar studierea activității misionare a Arhimandritului Anatolie Chihai în Japonia, care, fără îndoială, este unul dintre fiii basarabeni ai Bisericii Ortodoxe demn de a servi drept exemplu de urmat, dar și să evidențiez că, în perioada celor peste 150 de ani de administrare bisericească rusă a Basarabiei, din acest ținut au ieșit personalități ce au lăsat o amprentă importantă în istoria Patriarhiei Ruse.

Deoarece majoritatea surselor primare sunt în limba rusă, studiul le oferă posibilitatea și celor ce nu posedă această limbă să cunoască istoria Misiunii Ortodoxe din Japonia și activitatea Arhimandritului Anatolie Chihai”, a mai menționat autorul lucrării.

Petru Lisnic și-a exprimat convingerea că ”istoria Misiunii Ortodoxe în Japonia este o sursă inestimabilă de experiență și lecții pentru viitorii misionari ortodocși în țări necreștine”.

Petru Lisnic și-a susținut respectiva lucrare de masterat în 2017, la Academia de Teologie din Moldova (Chișinău), conducător științific fiindu-i Diacon Prof. Dr. Vasile M. Demciuc, de la Universitatea “Ștefan cel Mare” din Suceava.
De asemenea, tânărul cercetător a fost îndrumat de tatăl său, protoiereul Ioan Lisnic.


Petru Lisnic a absolvit mai întâi Facultatea de Fizică a Universității ”Al. I. Cuza” din Iași, după care și-a făcut studiile postuniversitare și de doctorat la Academia de Teologie din Chișinău.Studiul a fost publicat integral în revista ”Theologia Pontica”, iar un extras a apărut în Anuarul Facultății de Istorie de la Universitatea “Ștefan cel Mare” din Suceava.

În iulie 2017, Mitropolitul Vladimir l-a decorat pe Petru Lisnic cu medalia bisericească „Sf. Petru Movilă” de gr. II, remarcându-l drept unul dintre ”cei mai sârguincioși masteranzi din cadrul Academiei de Teologie Ortodoxă din Republica Moldova”.

sursa http://elldor.info

 


Articole postate de același autor
1353

Citirea Acatistului Icoanei Maicii Domnului făcătoare de minuni de la Hîrbovăț în Catedrala Episcopală ,,Sf. Bnc. Knz. Alexandru Nevski” din municipiul Ungheni

Miercuri, 03 ianuarie 2018, Preasfințitul PETRU, Episcop de Ungheni și Nisporeni, a oficiat tradiționalul Acatist în cinstea Icoanei Maicii Domnului făcătoare de minuni de la Hîrbovăț, în Catedrala Episcopală ,,Sf. Bn. Knz. Alexandru Nevski” din mun. Ungheni. Tradițional, în fiecare zi de miercuri dimineață creștinii Catedralei Episcopale își îndreaptă pașii spre sfîntul locaș pentru a se ruga […]