Jertfa este un cuvânt creştin

1828

Ziua de şapte mai a fost una semnificativă pentru locuitorii satului Grădiniţa din raionul Căuşeni. În această zi a fost sfinţit memorialul gloriei militare înălţat întru veşnica pomenire a ostaşilor căzuţi în anul 1944 în timpul derulării operaţiunii armate Iaşi-Chişinău.

Memorialul a fost ridicat pe locul unde au fost înmormântaţi 504 eroi din diferite colţuri ale Uniunii Sovietice care au avansat cu lupte pe linia de foc Chiţcani – Grădiniţa. Iniţiatori ai construcţiei au fost administraţia publică locală şi societatea culturală Vece condusă de către unul dintre fiii ostaşilor căzuţi în acele lupte – Nicolae Guţul. Semnificativ este faptul că edificarea memorialului a fost posibilă datorită contribuţiilor financiare ale unor regiuni din Rusia cum ar fi Iaroslav, Tomsc, Iamala-Salehard, Saha-Iacutia dar şi a unor agenţi economici din raionul Căuşeni şi administraţiei publice locale.

Cei peste 5000 de ostaşi care şi-au dat viaţa pentru izgonirea fasciştilor de pe teritoriul Republicii Moldova nu au fost nişte simple maşini de luptă, avea să menţioneze preotul Victor Velciug, protopop de Căuşeni al mitropoliei Chişinăului şi a întregii Moldova, ei au fost creştini care-şi apărau şi dreapta credinţă. Memoria şi recunoştinţa noastră trebuie să fie, de asemenea, creştine. În genere, jertfa este un cuvânt creştin.

Te-Deum-ul întru comemorarea celor căzuţi pe câmpul de luptă pentru ţară, neam şi lege şi slujba de sfinţire a memorialului au fost oficiate de către preoţii Victor Velciug şi Boris Meleakin, ultimul fiind şi paroh al bisericii Acoperemântul Maicii Domnului din satul Grădiniţa.

După slujba religioasă a avut loc un miting de comemorare pe care l-a deschis Anatolie Vlah, primar de Grădiniţa. La miting au participat Farit Muhametşin, ambasador al Rusie în Republica Moldova, un grup de deputaţi ai Parlamentului Republicii Moldova, conducători și consilieri ai administraţiilor publice locale ale regiunilor donatoare, reprezentanţi ai administraţiei publice locale în frunte cu Ion Ciontoloi, preşedintele raionului Căuşeni,oameni ai muncii, culturii, profesori și copii din localitate. Ca un fir roșu a trecut prin toate luările de cuvânt ideea că jertfa comună a ostașilor celui de-al doilea război mondial contribuie și în prezent la întărirea relațiilor de prietenie dintre popoare.

Evenimentul s-a încheiat cu un recital din lirica antirăzboinică susţinut de elevii gimnaziului din satul Grădiniţa şi cu o depunere de flori la memorial.

Vladimir SĂRĂTILĂ, Protopopiatul Căuşeni

sursa mitropolia.md


Articole Asemănătoare
11857

„Bărbatul trebuie să fie foarte bărbat, şi femeia – foarte femeie”

De ce s-au înmulţit conflictele familiale, certurile și divorţurile? De ce ne întoarcem uneori acasă cu apăsătorul sentiment al unei obligaţii, iar celălalt nu ne vine în întâmpinare, stăpânit de o stare asemănătoare? De ce locul cel mai cald, mai primitor pentru omul dintotdeauna, căminul, devine pentru tot mai mulţi câmpul de luptă pentru întâietate […]

Articole postate de același autor
6289

Marele meu doctor, Maica Domnului!

Următoarea minune o vom scrie după cum a fost povestită de persoana cu care s-a făcut: „Mă numesc Kiki Cozma, am 26 de ani şi locuiesc în Atena împreună cu soţul meu şi cu cei doi copii ai noştri. Pe data de 18 aprilie m-am îmbolnăvit foarte grav. Simţeam că puterile mă părăsesc, aveam friguri […]