ÎPS Mitropolit Vladimir a oficiat Slujba de sfințire a Monumentului celor Trei Martiri

1858

Joi, 29 septembrie, în parcul Catedralei mitropolitane „Nașterea Domnului” din centrul Capitalei, a avut loc inaugurarea Monumentului celor Trei Martiri – Alexei Mateevici, Simeon Murafa și Andrei Hodorogea.

Slujba de sfințire a fost oficiată de un sobor preoțesc în frunte cu Întâistătătorul Bisericii Ortodoxe din Republica Moldova, ÎPS Mitropolit Vladimir.

La eveniment a participat Orchetra DTC al MAI „Model” și Garda de Onoare, alături de Ministrul Culturii, Monica Babuc, Preşedintele Curţii Constituţionale, Alexandru Tănase și alți invitați de onoare.

Monumentul dedicat memoriei celor trei personalităţi – Alexei Mateevici, Simeon Murafa şi Andrei Hodorogea, figuri importante ale vieţii politice, culturale și bisericești din Basarabia– a fost instalat în preajma Catedralei în anul 1923, la inițiativa unor prieteni ai celor trei mari intelectuali basarabeni, în frunte cu Pan Halippa. Sculptura a fost însă distrusă în anul 1940, alături de alte zeci de monumente construite în perioada interbelică.

Preotul-poet Alexei Mateevici este autorul odei „Limba noastră” care din 1994 a devenit imnul Republicii Moldova. Simeon Murafa a fost publicist şi redactor al ziarului „Cuvântul Moldovenesc”, iar Andrei Hodorogea – inginer.

Acum trei ani, un grup de inițiativă în frunte cu istoricul și cercetătorul Iurie Colesnic a venit cu iniţiativa de a reconstitui opera, anexând referințe pozitive ale Ministerului Culturii și Academiei de Științe a Moldovei. Astfel, sculptura, care a fost proiectată de către regretatul arhitect Eugen Bâzgu și artistul popular Veaceslav Lozan, reproduce identic lucrarea distrusă a fost amplasată exact pe acelaşi loc pe care s-a aflat până în 1940.

Monumentul celor trei martiri are o înălţime de peste trei metri, circa 20 de tone şi a fost ridicat din piatră de Cosăuţi. Pe placa verticală sunt aşezate chipurile celor trei militanţi basarabeni, în basoreliefuri din bronz, iar pe piedestalul din faţa lor va fi amplasată figura unui vultur din bronz, asemeni celui de odinioară.

Sursa: www.mitropolia.md


Articole Asemănătoare
1852

Panihidă la 100 de ani de la trecerea la cele veșnice a vrednicului slujitor și marelui poet Alexei Mateevici

„Alexei Mateevici a crescut ca un înger, a trăit ca un erou al culturii şi a murit ca un sfânt al Naţiunii” – sunt cuvinte de înaltă prețuire ale preotului Vasile Țepordei despre autorul poemului Limba noastră. Miercuri 23 august 2017, cu binecuvântarea ÎPS Mitropolit Vladimir, câțiva preoți delegați de către Direcția Mitropolitană, au săvârșit […]

Articole postate de același autor
2972

Rătăcire…

Doamne, poate am îmbătrânit? Dacă tot mai mult m-apasă cerul, Și la ceas mai des ca ieri privesc, Și îmi pare mai adânc ungherul…   Mi se-afundă pașii în pământ, Și îmi pare ceaiul ca pelinul, Nopțile sunt albe și-n decor, Îmi apare gândul ca străinul…   Parcă m-am legat de-un căpătâi, Pustiit și rece […]