Învierea Domnului- Sărbătoarea sărbătorilor

1833

Dumnezeu ne-a binecuvântat cu viaţă şi sănătate, să prăznuim şi în acest an al mântuirii – 2016, Învierea Domnului şi Mântuitorului nostru Iisus Hristos. Ne exteriorizăm bucuria, repetând iar şi iar imnul Sfintei Învieri: „Hristos a înviat din morţi, cu moartea pe moarte călcând, şi celor din morminte viaţă dăruindu-le”.

După un îndelungat post și rugăciune, cu deosebită bucurie ne-am adunat de cu seară în Sf. Locaș, în timp ce se citea dintr-o carte bisericească, care se numește „Apostol”, în care se cuprind epistolele scrise de Sf. Apostoli ai Domnului către creștini și faptele lor.

La sfîrșitul canonului care s-a citit, preotul a luat, din mijlocul bisericii, Sf. Epitaf (Sfîntul Aer sau Plascenița) și l-a dus în altar, pe pristol, în timp ce la strană se cînta cîntarea: „Cînd te-ai pogorît la moarte…”.

Momentul culminant a fost marcat prin luarea Focului haric, care era împărțit de către preot, în timp ce toate luminile, candele și lumînările au fost stinse. Creștinii s-au adunat cu evlavie spre Altar, la chemarea preotului „Veniți de luați lumina!”.

Purtînd Lumina lui Hristos, am înconjurat biserica, cîntînd cîntarea: „Învierea Ta, Hristoase Mîntuitorule, îngerii o laudă în ceruri, și pe noi pe pămînt ne învrednicește, cu inimă curată, să Te slăvim.”

După ce am înconjurat biserica de trei ori, ne-am oprit în fața bisericii, a cărei uși era închise și pr. Constantin a citit pericoapa din Sf. Evanghelie, despre Învierea lui Iisus Hristos din morți. Preotul s-a adresat către toți creștinii cu salutarea pascală: „Hristos a înviat!”, creștinii răspunzînd: „Adevărat a înviat!”.

Cu cîntarea: „Hristos a înviat din morți, cu moartea pe moarte călcînd, și celor din morminte, viață dăruindu-le” toți au intrat în Sf. Locaș, pentru a se ruga împreună și a participa la slujba Învierii Domnului. A urmat Utrenia, Ceasurile pascale. Cea mai importantă rînduială din această noapte a Învierii a fost Sf. Liturghie, care, ne descoperă Taina Învierii Domnului.

La sfîrșitul Sf. liturghii, după cuvîntul de învățătură, a fost sfințit Artosul și preotul a citit rugăciunile de binecuvîntare a păștii, ouălelor și a cărnii de miel.

După finisarea Sf. Liturghii toți creștinii au ieșit în curtea bisericii și au pregătit pasca, ouăle roșii și celelalte prinoase, pentru a fi sfințite.

Această sărbătoare să aducă în sufletele tuturor creștinilor din parohia noastră pace și lumina în case și în suflete, să li se împlinească toate dorințele cele bune.

sursa eusuntcuvoiuni.wordpress.com


Articole Asemănătoare
3080

Învierea, exercițiu de încredere

Ce prăznuim noi ca trecut pentru sute de generații a fost așteptare. De aceea Evangheliștii aduc mereu în textul lor argumentul proorocilor. Altfel spus, că scris este…Ofta o lume întreagă în așteptarea lui Mesia, Nașterea Lui fiind bucurie Îngerilor și oamenilor, deopotrivă. Căci demisia firii umane din taina Raiului și încrederii lui Dumnezeu a afectat […]

Articole postate de același autor
1204

Elevii Liceului „Petru Rareș” din Soroca – Vestitori ai Învierii

Joi, 18 aprilie 2019, Liceul Teoretic „Petru Rareș” din municipiul Soroca a găzduit un deosebit eveniment cu tematică creștină „Lumină din Lumină” în contextul Săptămânii Tineretului Ortodox și cu prilejul Luminatului Praznic al Învierii Domnului. Elevii instituției s-au arătat minunați mărturisitori și vestitori ai Învierii, prin activitatea prezentată. Dl Dionisie MITROFAN, Director al instituției a […]