Intrarea Domnului în Ierusalim, celebrată la Soroca

130

Astăzi, de marea sărbătoare a Intrării Domnului în Ierusalim, cunoscută  în popor sub numele de Florii, Preasfinţitul Ioan de Soroca, a săvârşit Sfânta Liturghie la Catedrala „Adormirii Maicii Domnului” din Soroca, alături de un sobor de preoți și diaconi, în prezenţa rugătoare a mulţimii credincioşilor.

În cadrul Sfintei Liturghii a fost hirotonit, cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Mitropolit VLADIMIR, de către Episcopul Sorocii, diaconul Liviu CERNEI, în treapta de preot, pe seama bisericii „Sfântul Mare Mucenic Dimitrie”, din municipiul Soroca, acordându-i -se dreptul de a purta bedernița.

De asemenea, în cadrul slujbei praznicale, Dl Victor GUȚU, ctitor al Catedralei episcopale, a fost decorat cu ordinul „Meritul bisericesc”, gr.III.

La citirea pericopei evanghelice, PS Ioan a vorbit credincioșilor despre intrarea triumfală a Mântuitorului în Cetatea Păcii, ca o prefigurare a Ierusalimului Ceresc. Confirmând înțelegerea spirituală a Împărăției Mesianice, credincioșii astăzi, potrivit rânduielii bisericești, cu icoana praznicului și ramurile de salcie ce reamintesc grădina Raiului, primesc pe Mântuitorul în adâncul sufletului, prin înnoirea vieții și în întîmpinarea Sfintelor Paști, a menționat PS Ioan.

Referindu-se la importanța sărbătorii: Preasfinţia Sa a îndemnat pe fiecare dintre cei prezenţi să-şi dovedească faptul că sunt credincioşi adevăraţi, atât lor înşişi, cât şi celor din familie. De asemenea, a arătat că urmează o săptămână unică în decursul anului bisericesc, precum şi faptul că în această perioadă sunt supuşi mai multor încercări pe plan spiritual. De aceea, a îndemnat pe cei prezenţi ca, „atunci când vrăjmaşul ne războieşte, noi mai mult să alergăm la Hristos, să ne străduim, să nu ne lăsăm biruiţi. Având necazuri, să ne gândim la ce a suferit Hristos şi să ne rugăm ca să primim putere ca să trecem peste încercările vieţii”.

Catedrala s-a dovedit a fi, astăzi, neâncăpătoare pentru credincioșii veniți să ia parte la Marele Praznic al Floriilor, foarte mulți dintre aceștia împărtășindu-se cu Trupul și Sângele Mântuitorului.

Dupa oficierea Sfintei Liturghii, Episcopul Ioan, însoțit fiind de către slujitori și tineri, a mers pe străzile orașului, oferind oamenilor ramuri verzi de salcie, vestind tuturor despre Praznicul Intrării Triumfale în Cetatea Ierusalimului a Domnului Iisus Hristos.

Această prezentare necesită JavaScript.

 


Articole postate de același autor
1008

Pentru cine doresc femeile să arate impecabil?

Podoabe, farduri, îmbrăcăminte indecentă, obraz pudrat, buzele rujate sau ţigara în colţul gurii, le vedem frecvent pe stradă. Nu-i greu de observat că efectul produselor cosmetice asupra feţei este contrar celui dorit. Chiar dacă la început obrazul fardat sau buzele rujate violet atrag atenţia trecătorilor, în câţiva ani toate aceste îmbâcseli colorate nu fac decât să […]