În ziua cinstirii Sfintei Cuvioase Agafia, Preasfințitul Siluan a liturghisit la Mănăstirea Cușelăuca

1651

Să o lăudăm în cântări pe Fericita Agafia căci

„celor drepți li se cuvine laudă” (Ps. 32, 1)

Astăzi, 24 septembrie 2018 – zi în care o cinstim pe Sfânta Cuvioasa Agafia când se împlinește doi ani de la proslăvirea ei, dar și pe Sfântul Cuvios Siluan Athonitul. Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitul Vladimir, Mitropolitul Chișinăului și al întregii Moldove, Preasfințitul Siluan, Vicar Mitropolitan, a săvârșit Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie la una dintre cele mai emblematice așezăminte monahale – Sfânta Mănăstire Cușelăuca.

Dis-de-dimineață – În dangătul clopotelor, Ierarhul a avut parte de o primire deosebită, fiind întâmpinat tradițional cu pâine și sare de Preacuvioasa Maica Stareță Egumena Vera (Spinei), împreună cu soborul preoțesc.

La serviciul divin oficiat de către Preasfințitul Siluan înconjurat de un numeros sobor preoțesc, numeroși credincioși dar și reprezentați ai autorităților publice locale au pășit pragul Mănăstirii Cușelăuca, pentru a înălța rugăciuni și pentru a se închina cu credință la racla cu cinstitele ei moaște. Din soborul slujitor au făcut parte slujitorii mănăstirii, precum și mai mulți preoți din satele învecinate ale așezământului monahal.

La sfârşitul Sfintei Liturghii, Preasfinția Sa a săvârșit împreună cu soborul preoțesc tradiționalul Te-Deum, apoi a citit rugăciunea înaintea Sfintei Agafia.

Astăzi proslăvim pe Sfânta Fericita Maică Agafia – ocrotitoarea acestei sfintei mănăstiri și a întregii țărișoarei noastre dar și cu pomenirea Sfântului Cuvios Părintelui nostru Siluan Athonitul. Vechiul proroc și împărat David încărcat și împovărat de greutatea anilor și a zilelor, exclamă minunatele cuvinte care au intrat în uzul liturgic al sfintei Bisericii noastre. Dumnezeu Cel care este minunat cu adevărat prin sfinţii Săi, care a iubit neamul omenesc și care a dat multe și felurite căi, prin care omul se poate apropia de Dumnezeu, se face cunoscut oamenilor prin sfinții Săi. Se face cunoscut prin proorocii Vechiului Testament, care cu răbdarea au așteptat, au prorocit și au prevestit venirea în lume a lui Mesia.

Se face cunoscut prin Apostolii, cei care au fost contemporanii venirii în lume a Mântuitorului Hristos și care s-au învrednicit de cuvântul Său cel ziditor și Mântuitor de suflete.

Ne-am recules astăzi dragi credincioși în această minunată mănăstire, loc pitoresc și extraordinar de liniștit, pentru a fi împreună să o cinstim pe Sfânta Fericita Agafia. Să o cinstim pe această sfântă preaslăvită pe pământul neamului nostru, dăruită nouă spre întărirea credinţei noastre, spre exemplul mărturisirii credinţei noastre şi spre mântuirea neamului nostru, a menționat Preasfințitul Siluan.

La final, Ierarhul a adresat urări de bine obștei monahale cu prilejul cinstirii sfintei Agafia – mijlocitoare către Prea Sfânta Treime pentru întreg neamul omenesc, felicitând credincioșii prezenți, transmițând totodată și mesajul părintesc de binecuvântare al ÎPS Mitropolit Vladimir.

Apoi Preacuvioasa Maica Stareță, a adus mulțumiri pentru prezență și binecuvântările Arhierești, felicitând Episcopul Vicar cu prilejul serbării ocrotitorului ceresc. De asemenea a mulțumit și credincioșilor prezenți la slujba divină, care au arătat dragoste față de Sfânta Cuvioasa Agafia și față de casa ei sfântă de la Cușelăuca – loc îmbibat de evlavie, venind în această zi de toamnă să o cinstească.

Răspunsurile liturgice la slujbă au fost date de corul mănăstirii Curchi, condus de dl Dumitru Buga.

Cuvioasa Agafia s-a născut în 1819 în familia lui Ioan şi Eudochia Maranciuc. Paralizată de mică, a fost adusă la mănăstirea Cuşelăuca de către părinţii ei la vârsta de 12 ani în scopul tămăduirii. Nu s-a vindecat, însă printr-o vedenie cerească de la Maica Domnului a aflat că se va învrednici de darul tămăduirii. Îndrăgind această mănăstire, a rămas aici până la moarte, în 1873.

Sfântă Fericită Agafia, roagă-te lui Dumnezeu pentru noi!

Sursa: www.mitropolia.md


Articole Asemănătoare
1848

Praznicul Arătării Domnului nostru Iisus Hristos, marcat prin slujire arhierească la mănăstirea Curchi

După ce am prăznuit cu toții slăvitul Praznic al Nașterii Domnului, împodobit cu frumoase datini și colinde, iată că poporul nostru drept-slăvitor a îmbrăcat din nou veșmânt de bucurie și frumusețe, cinstind strălucirea dumnezeiască, arătarea Prea Sfintei Treimi. Un nespus fior deosebit al prezenței Mântuitorului Hristos au trăit astăzi credincioșii adunați în locașul sfânt al […]

Articole postate de același autor
1742

Buchet de colinde la Direcția Municipală pentru Protecția Drepturilor Copilului

În urma unui concert caritabil susținut de grupul coral bărbătesc ”Gnosis” la biserica USM s-au adunat mai multe bunuri pentru centrele și beneficiarii Direcției Municipale pentru Protecția Drepturilor Copilului. Astăzi, 10 ianuarie, câțiva tineri din acest grup, în frunte cu dirijorul Serghei Crudu, însoțiți de către preotul Octavian Moșin de la capela universitară, au colindat […]