În Duminica a XIX-a după Cincizecime, ÎPS Mitropolit Vladimir a liturghisit în Biserica „Nașterea Maicii Domnului” din s. Popeștii de Sus, r. Drochia

261

În Duminica a XIX-a după Cincizecime, credincioșii parohiei „Nașterea Maicii Domnului” din s. Popeștii de Sus, r. Drochia, au trăit momente de bucurie și înălțare sufletească, prilejuite de vizita arhipăstorească a Întâistătătorului Bisericii Ortodoxe din Moldova, ÎPS Mitropolit Vladimir pentru a oficia sfințirea Prestolului și a Bisericii din localitate și Sfânta Liturghie prilejuită de acest eveniment pastoral.

Din soborul de preoți liturghisitori au făcut parte Prot. mitr. Vadim Cheibaș, secretarul Mitropoliei Moldovei și Protopop al Sectorului I, Chișinău, Prot. mitr. Pavel Vuluța, Protopop de Drochia, parohul bisericii, Prot. mitr. Grigore Lăcustă și preoţi din parohiile învecinate.

În timpul slujbei, părintele paroh, Prot. mitr. Grigore Lăcustă a fost decorat de către Mitropolit cu înalta distincție bisericească – Ordinul „Sf. Irh. Gavriil Bănulescu-Bodoni”, pentru eforturile realizate de-a lungul anilor spre păstorirea credincioșilor, dar și buna întreținere a parohiei încredințate.

Alături de părintele Grigore, mai mulți preoți din Protopopiatul Drochia, la raportul Protopopului au fost decorați de către Vlădica Vladimir cu distincții bisericești în semn de recunoștință pentru munca depusă spre binele și mărirea Bisericii Ortodoxe din Moldova.

Sărbătoarea a avut o aleasă împrospătare duhovnicească pentru credincioșii locului, dar, în special, și pentru mulțimea de copii și tineri prezentă la rugăciune.

La momentul potrivit din cadrul Sfintei Liturghii, tânărul Iulian Lai, student în anul I la Academia de Teologie Ortodoxă din Chișinău a fost hirotonit în treapta de diacon, pe seama bisericii „Întâmpinarea Domnului” din mun. Chișinău.

La finalul Serviciului divin a urmat înconjurul bisericii cu citirea Evangheliilor, iar mai târziu a fost oficiat un Tedeum de mulţumire, după care Mitropolitul Vladimir a onorat ctitorii și binefăcătorii lăcașului de cult din Popeștii de Sus cu Ordine și Diplome mitropolitane.

Ctitorul principal al bisericii Dl Igor Danii a fost decorat cu ordinul „Meritul bisericesc”, gr. III.

În cele din urmă, Întâistătătorul i-a îndemnat pe cei care au fost antrenați în procesul de reparații să dea și în continuare exemple demne de urmat pentru societate, prin bunăvoința și eforturile domniilor lor, depuse cu atâta osârdie spre a realiza cu adevărat un scop nobil.

Cu profunde cuvinte de recunoștință a venit și părintele Grigore Lăcustă, care a dat o apreciere deosebit de însemnată vizitei arhierești din această zi, precum și cuvintelor părintești ale Mitropolitului.

La final, copiii prezenți în număr mare la sărbătoare au primit în dar din partea Mitropolitului Vladimir cărțulii de rugăciune și iconițe, spre întărire și creștere duhovnicească şi amintire a acestei frumoase întâlniri.

Sectorul Sinodal Comunicare Instituțională și Relații cu Mass-media

Această prezentare necesită JavaScript.


Articole Asemănătoare
668

Activizarea tinerilor ortodocşi din raionul Drochia

Cu binecuvântarea prot. Pavel Vuluţă, protopop de Drochia, la Catedrala „Adormirea Maicii Domnului” din centrul raional a fost convocată prima şedinţă a grupului de iniţiativă în vederea activizării tinerilor ortodocşi din raion. Şedinţa a fost prezidată de către părintele Octavian Moşin, președinte al Sectorului Sinodal Activitate Pastorală pentru Tineret. La eveniment au participat doi slujitori […]

Articole postate de același autor
1201

Pelicanul – simbol al Mântuitorului

Pelicanul este un simbol al Mântuitorului folosit destul de timpuriu, atât în Răsărit cât şi în Apus şi semnifică atotputernicia jertfei lui Hristos. În creştinism Dumnezeu e răstignit; drumul către Înviere trece prin cruce. Pelicanul care îşi străpunge pieptul pentru ca din sângele său să-şi hrănească fiii şi să le dea viaţă, Îl simbolizează pe Hristos, care pe […]