Grupul coral bărbătesc „Gnosis” a participat la sărbătoarea hramului Mănăstirii Crasna din județul Prahova, România

1393

Cu prilejul celebrării praznicului „Acoperământul Maicii Domnului” (pe stil nou), Grupul coral bărbătesc „Gnosis” din Chișinău, aflat sub conducerea teologului Serghei Crudu, a participat la invitația PC Părinte Stareț Arhim. Nectarie Petre la manifestările prilejuite de sărbătoarea hramului Mănăstirii Crasna din județul Prahova, România.

Sărbătoarea, care a durat 2 zile, sâmbătă și duminică (1-2 octombrie 2016), a început cu slujba Privegherii de vineri seara, urmată la miezul nopții de Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie praznicală oficiată în biserica mănăstirii închinată Acoperământului Preasfintei Născătoare de Dumnezeu, într-o atmosferă deosebită creată de interpretarea râvnitoare a tinerilor basarabeni.

Într-o atmosferă de mare sărbătoare, pe o vreme caldă și plină de lumină, la Altarul de vară cu hramul „Sfântul Prooroc Ilie” al mănăstirii s-a desfășurat în cele două zile, începând cu ora 10.00 dimineața, Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie oficiată de un sobor de preoți în frunte cu PS Galaction, episcopul Alexandriei și Teleormanului, fost stareț al Crasnei vreme de 20 de ani.

În aceste zile de hram mănăstirea a fost vizitată de mii de pelerini veniți din cuprinsul întregii Românii, dar și de către clerici și monahi ai altor mănăstiri, precum și de oficialități locale, care s-au bucurat împreună cu obștea mănăstirii Crasna de frumoasele slujbe de hram.

Mare bucurie duhovnicească a umplut inimile celor prezenți cântările interpretate de băieții din Grupul coral bărbătesc „Gnosis”, care cu glasurile lor dulci au înălțat cântări de laudă Dumnezeului celui Unul slăvit în Tatăl, Fiul și Duhul Sfânt, cinstind în cântări și pe Născătoarea de Dumnezeu și Maica Luminii, Ocrotitoarea cerească a sfintei mănăstiri Crasna.

Acest fapt l-a exprimat și Părintele Stareț Nectarie în cuvântul său, care a mulțumit tinerilor basarabeni pentru prezență la sărbătoarea hramului mănăstirii, dorindu-le să ajungă prin cântarea bisericească la cunoașterea cea adevărată a lui Dumnezeu și să conducă și pe alții la această cunoaștere dumnezeiască.

Mănăstirea Crasna este situata la 50 km N de Ploiești pe șoseaua Ploiești-Brașov prin Vălenii de Munte-Cheia, pe raza comunei Izvoarele, fiind construită în pădure, lângă pârâul Crasna, la poalele munților Ursoaia.

Pe lângă slujbele religioase deosebit de frumoase care se săvârșesc în fiecare zi, credincioșii pot descoperi la Crasna o însemnată bibliotecă (peste 5000 de volume de cărți), o valoroasă colecție de icoane pe lemn din sec. XVIII-XIX, de manuscrise, cărți vechi și de obiecte bisericești.

De asemenea, în cadrul complexului monastic Crasna se află și „Casa Pelerinilor”, o clădire destul de mare și spațioasă, care are la parter o sală de mese ce dispune de 300 de locuri, unde credincioșii servesc masa după slujbă în fiecare zi de sărbătoare și duminică, iar la etaj sunt amenajate numai dormitoare destinate pelerinilor care cercetează frecvent această sfântă mănăstire. Toate aceste servicii sunt oferite gratuit de către cei aproape 30 de viețuitori ai acestei lavre monahale, în frunte cu Părintele Stareț Arhim. Nectarie Petre.

A consemnat Crudu Sergiu

Această prezentare necesită JavaScript.


Articole Asemănătoare
841

Sfințirea Gimnaziului „M. Eminescu” din or. Orhei

La 13 noiembrie 2017, cu binecuvântarea Preasfințitului Siluan, Episcop de Orhei și Vicar al Mitropoliei Chișinăului și a Întregii Moldove, și la inițiativa Dnei Raisa Gherasim, Directorul instituției publice de învățământ, a avut loc sfințirea clădirii Gimnaziului „M. Eminescu” din or. Orhei și a sălilor de clasă. La slujba  religioasă oficiată de către Pr. Ierom. […]

Articole postate de același autor
12423

O să vină vremea când o să te prigonească chiar ai tăi…

  – Şi dacă va fi prigoană cum să rezistăm, părinte? – Păi rezistăm, uite aşa. Ai văzut cum mai sunt nişte trăistari din ăştia aşa pe ici pe acolo? Să fii fericită dacă ai să ajungi aşa, şi să te mântuieşti. Sau o să-ţi laşi serviciul de director şi de mare, mă rog, ştiu […]Urmăriți-ne pe Facebook!