Evanghelia iubirii: „Cea mai mare poruncă din lege”

413

În a XV-a duminică după Rusalii, (Porunca cea mai mare din lege) – Preasfinţitul Siluan, Episcop de Orhei, Vicar al Mitropoliei Chișinăului și al întregii Moldove, a oficiat Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie la mănăstirea Curchi.

Sfânta Evanghelie din Duminica a XV-a după Rusalii este Evanghelia poruncii celei mai mari, și anume porunca iubirii. Ştim din Sfânta Evanghelie că Domnul Hristos a fost întrebat care este cea mai mare poruncă din lege. „Să iubești pe Domnul Dumnezeul tău cu toată inima ta, cu tot sufletul tău și cu tot cugetul tău” (Mt. 22, 37), iar când vorbește despre datoria de-a iubi pe aproapele, El zice: „Să iubești pe aproapele tău ca pe tine însuți” (Mt. 22, 39).

În Sfânta Evangelie de la Matei e cuvântul acesta al Mântuitorului cu adaosul: „În aceste două porunci toată Legea şi proorocii atârnă” (Matei 22, 40). În Sfânta Evanghelie de la Marcu se spune mai departe că fariseul care L-a întrebat pe Domnul Hristos despre această poruncă, aflând răspunsul Mântuitorului, a zis: „Bine ai grăit Învăţătorule. Că unul este Dumnezeu şi afară de El nu este altul. Şi a-L iubi pe El mai mult decât orice şi a iubi pe aproapele tău ca pe tine însuţi este mai mult decât toate arderile de tot şi decât toate jertfele”. Şi Domnul Hristos a zis către el: „Nu eşti departe de împărăţia lui Dumnezeu” (Marcu 12, 32-34). În expunerea pe care o face Sfântul Evanghelist Marcu în această privinţă se accentuează importanţa pe care o are porunca iubirii.

În Sfânta Evanghelie de la Ioan avem cuvântul Mântuitorului care zice: „Dacă Mă iubeşte cineva, va păzi poruncile Mele şi-l voi iubi şi Eu şi Mă voi arăta lui” (Ioan 14, 21) şi mai departe: „Dacă cineva păzeşte cuvântul Meu, Tatăl Meu îl va iubi şi Vom veni la el şi ne vom face locaş” (Ioan 14, 23).

Mai avem cuvinte tot în legătură cu porunca iubirii, tot în Sfânta Evanghelie de la Ioan, anume cuvântul spus de Mântuitorul nostru Iisus Hristos: „Poruncă nouă vă dau vouă să vă iubiţi unii pe alţii precum şi Eu v-am iubit pe voi şi mai mare dragoste decât aceasta nimeni nu are ca sufletul său să şi-l pună pentru prietenii săi” (Ioan 15, 12-13), şi ştim că a zis Domnul Hristos şi cuvântul: „După aceasta vor cunoaşte oamenii că sunteţi ucenicii Mei, dacă veţi avea iubire unii către alţii” (Ioan 13, 35).

Aşadar sunt legate cele două porunci care de fapt sunt două înfăţişări ale aceleiaşi porunci, iubirea faţă de Dumnezeu şi iubirea faţă de aproapele. În ce priveşte iubirea faţă de Dumnezeu, este o iubire la măsurile la care poate ajunge cineva. Nu este o măsură a iubirii, ci din toată puterea omului, iar în ceea ce priveşte iubirea de aproapele, este măsura iubirii faţă de tine însuţi, faţă de noi înşine: „Să iubeşti pe aproapele tău ca pe tine însuţi”.

Este foarte important să ştim lucrul acesta, că există o poruncă a iubirii, adică nu e indiferent faptul că iubeşti sau nu iubeşti, ci important este să iubeşti pentru că aşa porunceşte Dumnezeu. Asta înseamnă că de câte ori ai o ezitare, de atâtea ori trebuie să te gândeşti la faptul că n-ai voie să ai ezitare, ci trebuie să te sileşti să-ţi reverşi iubirea faţă de cel faţă de care ai ezitare.

Răspunsurile liturgice la Sfânta Liturghie au fost oferite de corul mănăstirii Curchi, dirijat de dl Dumitru Buga.

sursa manastireacurchi.md

Această prezentare necesită JavaScript.


Articole Asemănătoare
641

Praznicul Întâmpinării Domnului – 10 ani de la organizarea radiomaratonului „mănăstirea Curchi: din ruine spre înălțare”

„Aşa cum este scris în legea Domnului, că tot întâi-născutul de parte bărbătească va fi închinat Domnului” (Luca 2, 23). În această zi de 2/15 februarie 2016, Biserica Ortodoxă prăznuiește Întâmpinarea Domnului nostru Iisus Hristos sau, cum i se mai spune în popor, Stratenia, care este una din cele mai frumoase și mai pline de […]

Articole postate de același autor
2256

Poliţistul de la Rutieră care cântă din psalmi şi dă şoferilor sfaturi din Evanghelie: „Mergeţi cu Domnul, nu la Domnul“

Maricel Maxim (47 ani), agent principal sef la Politia Rutiera Barlad, are o pasiune de timp liber mai putin intalnita: canta muzica bizantina in strana bisericii si descifreaza psalmi. Sfaturile oferite participantilor la trafic sunt uneori atipice, folosind pasaje religioase pentru a le aminti vitezomanilor ca viata are prioritate: „Mergeti cu Domnul, nu la Domnul”. […]