Duminica Înfricoșătoarei Judecăți, la Mănăstirea Curchi

783

În Duminica Înfricoșătoarei Judecăți, Preasfințitul Siluan, Episcop de Orhei, Vicar al Mitropoliei Chișinăului și a Întregii Moldove, a oficiat Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie înconjurat de un sobor de preoți și diaconi.

Duminica Înfricoşatei Judecăţi sau Duminica lăsatului sec de carne este a treia duminică a Triodului. Este duminica următoare după Duminica Fiului Risipitor şi înainte de Duminica Izgoniriilui Adam din Rai. Aceasta este cea de-a treia săptămână a perioadei pregătitoare a Postului Mare din Biserica Ortodoxă.

Această duminică mai este numită şi Duminica lăsatului sec de carne, deoarece în mod tradiţional, este ultima zi în care se mănâncă produse din carne înainte de Postul cel Mare.

În cuvântul de învățătură, Ierarhul a adus în fața ochilor sufletești ale credincioșilor prezenți scena Înfricoșătoarei Judecăți, eveniment relatat de Sfântul Apostol și Evanghelist Matei 25, 31-46.

„Citirea din Evanghelie din această duminică constă din parabola lui Hristos despre Judecata de Apoi. Această citire este în continuarea celor din duminicile anterioare şi învaţă că nu este suficient să Îl vedem pe Iisus, să ne vedem aşa cum suntem şi să ne întoarcem acasă la Dumnezeu ca fiul Său rătăcitor.

Biserica învaţă că, pe lângă cele de dinainte, mai este nevoie să devenim fiii lui Dumnezeu urmându-L pe Hristos, Fiul Său Unul-Născut şi văzându-L pe Hristos în fiecare om şi slujindu-i lui Hristos prin slujirea aproapelui nostru.

Să ne gândim la cuvintele Sfântului Iacob care scrie: „Aşa să vorbiţi şi aşa să faceţi, ca unii care veţi fi judecaţi prin legea libertăţii (Iac.2,12)”.

Sursa: http://manastireacurchi.md/

Această prezentare necesită JavaScript.


Articole Asemănătoare
823

În Duminica Înfricoșătoarei Judecăți, Întâistătătorul a săvârșit Sfânta Liturghie la Catedrala mitropolitană

Nimeni, care nu este bun, nu poate nădăjdui după moarte o soartă bună, chiar de ar număra mii de sfinţi între strămoşii săi, căci fiecare, zice Apostolul, „va lua după cum a lucrat în viaţa cea trupească, ori bine, ori rău” (II Cor. 5, 10). În Duminica Înfricoșătoarei Judecăți, ÎPS Mitropolit Vladimir a săvârșit Sfânta […]

    Articole postate de același autor
    1083

    Pastorală la Naşterea Domnului a ÎPS Vladimir, Mitropolit al Chişinăului şi al Întregii Moldove

    „Poporul ce stătea în întuneric a văzut lumină mare, și celor ce ședeau în latura și în umbra morții lumină le-a răsărit” (Isaia 9, 1-2; Matei 4, 16) Preasfințiți arhierei, Cinstiți preoți şi diaconi, Cuvioși monahi şi monahii, Drept-măritori creștini,          După ce am citat cuvintele prorocului Isaia despre strălucirea luminii celor ce petreceau în […]    Urmăriți-ne pe Facebook!