Duminica, a X-a după Cincizecime, la Catedrala Mitropolitană „Nașterea Domnulului” din Capitală

74

Și în această Duminică, a X-a după Cincizecime (Vindecarea lunaticului) ușile Catedralei Mitropolitane “Nașterea Domnului” din municipiul Chișinău au fost deschise pentru numeroșii credincioși veniți să se veselească întru Domnul, alături de Întâistătătorul Bisericii Ortodoxe din Moldova, ÎPS Mitropolit Vladimir și slujitorii sfântului lăcaș.

Într-o atmosferă solemnă de comuniune și deplină împăcare, creștinii s-au rugat Bunului Dumnezeu și au înălțat imne de laudă întru nădejdea unei vieți liniștite și ferite de cumpene, dar, mai ales, întru speranța moștenirii Împărăției Cerurilor.

Starea de spirit și atitudinea enoriașilor de la Catedrala Mitropolitană – edificiul eclesial central al țării, oglindește de fapt păstorirea înțeleaptă și blândă a Întâistătătorului și exemplul personal de trăire pe care îl dă turmei. Tocmai acesta fiind unul dintre principalele motive pentru care Înaltpreasfinția Sa se bucură de respectul și dragostea sinceră a atâtor și atâtor credincioși din cuprinsul întregii Mitropolii; cuvântul său de învățătură și de binecuvântare fiind întotdeauna așteptat și trăit din plin. Or anume această ascultare de arhipăstor și este cheia către buna viețuire și sporire întru toate faptele cele bune.

Sfânta Evanghelie din Duminica a X-a după Cincizecime (Matei 17, 14-23) ne prezintă vindecarea unui lunatic, a unei persoane care nu-și mai putea da seama de ceea ce face și unde merge.

Evanghelia ne arată faptul că, deși Mântuitorul Iisus Hristos mustră necredința poporului și puțina credință a ucenicilor Săi, totuși are multă milă sau compasiune față de copilul lunatic sau epileptic care se afla în suferință.

Din această pericopă evanghelică răsar multe lumini spirituale deosebit de semnificative pentru viața noastră creștină și mai ales privind modul în care lucrează Dumnezeu mântuirea oamenilor.

Evanghelia de astăzi ne învață că totdeauna credința trebuie cultivată, întărită și aprofundată, prin rugăciune și post, astfel încât credința să nu rămână o simplă convingere intelectuală, ci să devină legătură vie a omului cu Dumnezeu Cel nevăzut, dar Care prin harul Său este foarte aproape de om când Îi cere ajutorul.

Tot în această zi, Vlădica Vladimir l-a hirotonit diacon pe tânărul teolog Serghei Paiu, student în anul III la Academia de Teologie Ortodoxă din Chișinău, pe seama Catedralei Mitropolitane, primind cu acest prilej cuvintele de felicitare şi sfaturile duhovniceşti ale arhipăstorului.

După Rugăciunea Domnească, mulți dintre enoriașii veniți în casa Domnului au primit Sfânta Euharistie, lăudând și binecuvântînd pe Dumnezeu.

Sursa: www.mitropolia.md


Articole Asemănătoare
311

Mitropolitul Vladimir a Sfințit Agheasma Mare în ajunul Botezului Domnului

În ajun de Bobotează, Înaltpreasfințitul Mitropolit Vladimir a oficiat slujba Utreniei şi Ceasurile Împărăteşti şi apoi slujba Sfintei Liturghii a Sfântului Vasile cel Mare unită cu Vecernia la Catedrala mitropolitană “Nașterea Domnului” din Capitală. Alături de Întâistătător au coliturghisit Preasfințitul Ioan, Episcop de Soroca, Vicar al Mitropoliei Moldovei, Prot. mitr. Vadim Cheibaș, secretarul Mitropoliei, precum […]

Articole postate de același autor
326

Slujitorii din Protopopiatele Ialoveni, Strășeni, Criuleni și Dubăsari convocați în Adunare la Reședința mitropolitană

În dimineaţa zilei de 16 septembrie, la Reședința mitropolitană s-au întrunit protopopii şi preoţii parohi ai bisericilor din Protopopiatele Ialoveni, Strășeni, Criuleni și Dubăsari. La şedinţa prezidată de către Înaltpreasfinţitul Mitropolit Vladimir, au mai participat Preasfinţitul Ioan, Episcop Vicar al Mitropoliei Moldovei, Preacucernicul părinte Protoiereu Mitrofor Vadim Cheibaş, secretar al Mitropoliei Moldovei, precum şi monahii […]